Annons

Från riksdagen till mjölkbondens robotar

Simrishamn • Publicerad 11 maj 2005
Riksdagsman Jan Andersson (c) åkte från Halland till Österlen för att studera mjölkrobotarna på Aspekulle gård, vackert belägen mellan Rörum och Knäbäckshusen. Mjölkbonden Anders Johnsson, till höger, försäkrade att familjen är nöjd med robotarna. Korna går själva in i fållan och roboten Astronaut när det är dags för mjölkning. bild: pontus persson
Riksdagsman Jan Andersson (c) åkte från Halland till Österlen för att studera mjölkrobotarna på Aspekulle gård, vackert belägen mellan Rörum och Knäbäckshusen. Mjölkbonden Anders Johnsson, till höger, försäkrade att familjen är nöjd med robotarna. Korna går själva in i fållan och roboten Astronaut när det är dags för mjölkning. bild: pontus perssonFoto: 

På tisdagen fick mjölkbönderna Lena och Anders Johnsson på Aspekulle besök från riksdagen.

Det var riksdagsman Jan Andersson (c), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, som ville se hur familjens mjölkrobotar fungerar.

Annons

Han var inbjuden till Österlen av Kiviksortens centeravdelning.

– Jag har själv haft mjölkkor, men ägnar mig numera mest åt skog och politik, säger Jan Andersson, som bor i halländska Torup.

– Dagens mjölkpris är tufft för bönderna, säger Andersson, väl medveten om att paret på Aspekulle endast får 2:74 kronor per liter. En femtioöring mer hade behövts för att få bättre lönsamhet.

Enligt Lena Johnsson är det viktigt att värna om producenterna, och det öppna landskapet.

– Priserna får inte sjunka mer, betonar hon.

Jan Andersson anser att det är viktigt med långsiktiga spelregler för svenskt jordbruk:

– En anläggning av detta slag skulle kosta tio miljoner kronor som nybygge. Då gäller det att ha långa avskrivningstider.

Anders Johnsson nickar instämmande.

– Kommunen ger oss ettårsavtal för bekämpningsmedel. Men vi skulle vilja ha avtal på tio år, säger han.

Annars är familjen Johnsson nöjd med sin satsning på holländska mjölkrobotar. Den första av två robotar togs i bruk 1998.

Annons

Robotarna har gett en cirka tioprocentig ökning av produktionen. Varje ko mjölkar ungefär 9500 liter per år.

– Vi har bättre koll på korna idag än när dom var uppbundna. Med hjälp av automatisk utfodring blir jobbet också mindre stressigt, tycker Anders Johnsson.

Aspekulle har 50 hektar betesmark och cirka 100 hektar växtodling. Därmed är gården självförsörjd på grovfoder.

Glädjande är också att gårdens 130 kor vårdas väl av sonen Jens, 16 år, som är intresserad av att på sikt ta över driften.

Men först vill han läsa på Skurups folkhögskola.

Pontus Persson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons