Annons

Från sabbatsår till trumfkort i lokal revy

Simrishamn • Publicerad 12 januari 2005
Energi tycks hon ha till tusen, Ami Rolder. Hon är skådespelare till professionen och numera också "köksa" sedan failjen slog sig ner och började nytt liv på Sjöbacka bed & breakfast. Just nu är hon högaktuell som ett ess i leken iu Gröstorpsrevyn. På fredag är det dags för nästa föreställning. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Som ett jehu far hon fram över Grands scen och agerar som ägde hon den. Karlarna skrämmer hon fullständigt slag på i rollen som Betty Svanholm-Svensson och det imponerar. Ami Rolder är ett trumfkort i Gröstorpsrevyn och hon bidrar i högsta grad till farten i farsen Gunnar är inte med.

Rollfiguren Betty för osökt tankarna till vad man skulle kalla ett överklassluder.

Annons

– Två gånger i mitt liv har jag spelat fars och båda gångerna agerat femme fatale, förra gången som fin dam från Östermalm.

Inte för att hon inte är fin Ami Rolder, någon överklassdam är hon icke, men hon spelar övertygande! Att hon skulle bli skådespelare stod klart tidigt, då när hon tappat intresset för pluggande och skrinlade planerna på att bli veterinär. Hon var tidigt politiskt intresserad och gjorde sitt bästa för att påverka sin omvigning i riktning vänsterut:

– Men jag var faktiskt lite blyg och insåg att jag nog ändå inte skulle passa som agitator.

Efter att ha fått spela söt tjej i en "massa filmrutor" stod hon inför valet att spela gladporrfilm eller vara med i en propagandafilm för SSU.

– Det första var uteslutet, man var ju medveten feminist! fast det andra var ju också en sorts prostitution – men jag gjorde det!

Så blev det en tid på luffen i Europa följd av bland annat gatuteater inför kärnkraftsomröstningen 1980. Att hon inte kom in på scenskolan var ett trauma men det rättades till och självförtroendet växte när hon fick erbjudandet från Teater Narren, en pionjär som fri teatergrupp.

– Jag beundrade verkligen Teater Narren och de ringde till mig! Jag var utvald! Det gjorde mig både livrädd och glad och det blev ett vägskäl. Sedan dess har jag varit skådespelare på heltid.

Ami Rolder tillhör sedan mer än 20 år tillbaka den fria Mittiprickteatern i huvudstaden. "Ett rent grovarbete". Men nu har hon tagit sabbatsår. Hon kände sig trött på det eviga turnerandet. När familjen i somras köpte oemotståndligt vackra Sjöbacka med bed & breakfast och tio rum.

– Vi drog en vinstlott för 20 år sedan när vi köpte en gammal kåk i Saltsjöbaden, men vi hade ingen aning om vad vi gav oss in på med Sjöbacka.

– Som tur är är Göran jättebra i köket och jag hugger i där det behövs. Morgnarna har blivit mitt ansvar, då kommer min skådistalang till nytta! Det är inte helt lätt att dygnet runt ha folk runt omkring sig. Man måste tycka om människor i alla lägen och jag tror vi klarar det.

Annons

Efter en hektisk sommar inbillade hon sig att det skulle bli lite lugnare, men icke. Hon trillade in i sammanhang efter sammanhang, först var det Sankta Annakören som i sin tur ledde till att hon blev extrainkallad i Gröstorpsrevyn när Eva Jeppsson blev sjuk.

– Jag hörde mig själv säga ja och sedan fick jag stora skälvan! Men det är och har varit kanonkul. Det är ett gäng jätteduktiga människor och de lär mig massor!

– För mig är det helt otroligt att så mycket hänt på den här korta tiden. Och människor är så fantastiskt vänliga! Grannar, folk man möter var som helst och de nya vännerna i revygänget.

Och vad gillar hon då den "övervarvade" Betty Svanholm-Svensson? Ami Rolder suckar djupt:

– Henne umgås jag ju med dagligen. Jag letar ständigt förmildrande drag hos henne.

Jea Jonsson

0414-289 97

jea.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons