Annons

Från Szczecin via Simrishamn till Piteå

Byggd i Polen och utrustad i Simrishamn för fiske i Bottenviken och Bottenhavet.
Simrishamn • Publicerad 4 april 2006
Bröderna Krister och Magnus Persson från Piteå satsar på fisket i Bottenviken och Bottenhavet. Därför har Magnus byggt en ny häcktrålare som utrustas i Simrishamn. bild: pontus persson
Bröderna Krister och Magnus Persson från Piteå satsar på fisket i Bottenviken och Bottenhavet. Därför har Magnus byggt en ny häcktrålare som utrustas i Simrishamn. bild: pontus perssonFoto: 

Så kan man summera den satsning på cirka 3,5 miljoner kronor som görs av 35-årige yrkesfiskaren Magnus Persson från Piteå i Norrbotten.

– Jag fiskar i par med min bror och en kusin, säger Magnus Persson, som får sällskap i styrhytten av sin storebror, Krister Persson.

Annons

Han är skeppare på parbåten PÅ 34 Polaric.

Magnus Perssons isförstärkta häcktrålare PÅ 16 Brottsjö har byggts i Szczecin i Polen.

Sedan nyår har trålaren legat i Simrishamn för att utrustas med maskin, hydraulik och elektronik. Kran, vinschar och trumma från den gamla båten har använts och installerats på plats i Simrishamn.

– Jobbet har tagit något längre tid än vi tänkt oss från början, säger Johan Andersson, delägare i Skillinge Marin AB och ansvarig för hydrauliken.

I påskhelgen beräknas dock båten vara klar för att gå norrut till Bottenhavet, där isen har börjat smälta.

Den vackert röda och vita häcktrålaren är 13,9 meter lång, fem meter bred och har ett djupgående på cirka två meter.

I maskinrummet ligger en Volvo Penta D 12, en modern miljömotor som ger 400 hästkrafter. – På våren fiskar vi strömming. Huvudmottagare är Oscars Surströmming i Sundsvall, berättar Magnus Persson.

Under sommaren är det främst fiske av lax och sik, och på hösten partrålar han för siklöja.

– Vi säljer mycket löjrom till Sydsverige, säger Magnus, som tror starkt på det svenska yrkesfiskets framtid.

Själv har han fiskat i 20 år och menar att någon måste ta upp den fisk som folk vill ha.

Annons

Pontus Persson

0414-289 95

pontus.persson@allehandasyd.se e

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons