Annons

Fritidsvanor undersöks i stor enkät

Hur står det egentligen till med simrishamnarnas fritidsvanor? Den frågan hoppas kultur- och fritidsnämnden nu få klart svar på..
Simrishamn • Publicerad 5 januari 2005

Hur ofta har du på din fritid besökt olika anläggningar under de senaste tolv månaderna och vilken typ av aktiviteter har du utövat?

Det är lite av mycket som kultur- och fritidsnämnden gärna vill ha invånarnas svar på och syftet är att - efter deras önskemål - kunna ge så bra service som möjligt.

Annons

– Det har länge varit på tal att vi ska göra en rejäl undersökning och nu är det dags. Förhoppningen är att det färdiga materialet ska kunna fungera som underlag när politiska riktlinjer dras upp och beslut tas.

Det säger Mats Carlsson, ansvarig för fritidsverksamheten i kommunen. Att undersökningen genomförs bidrar i hög grad även kultursektererare Elisabeth Wikenhed till. Båda hoppas de att de utvalda simrishamnarna verkligen ska ta sig tid att besvara enkäten, det skulle deras arbete med att ta fram meningsfulla verksamheter.

– På sätt och vis blir det här också en uppföljning till den stora enkät som kommunen gick ut med i fjor till våra fritidsboende.

– Där framgick det nämligen att det viktigaste och mest avgörande för om de skulle vilja bosätta sig i kommunen var just kulturaktiviteter, säger Mats Carlsson. De undersökningar som tidigare har gjorts har syftat till att få kunskap om i vilken utsträckning de använts. Den här gången är det alltså österleningarnas vanor beslutsfattarna är ute efter att få kunskap om. Att gå ut med en förfrågan till samtliga hushåll låter sig inte göras. I stället har man valt en modell med ett statistiskt urval. Ur befolkningsregistret har det nämligen, med hjälp av en slumpgeneneratorsprogram, valts ut tio procent av befolkningen i åldrar mellan 13 och 69 år. Det betyder att totalt 1340 invånare har ett brev att vänta på posten inom den närmaste veckan.

Vid en första anblick kan det kanske se ut som om det är ett väl stort material att ta sig an, inalles fem sidor, men det rör sig inte om någon högre svårighetsgrad. Det gäller att kryssa i den ruta som närmast beskriver ens fritidsverklighet.

– Proffsen pratar om att man ska vara nöjd om mellan 65 och 75 procent av de tillfrågade svarar. Det räcker för att få ett säkert material, men vi hoppas förstås på ännu högre svarsfrekvens, säger Mats Carlsson. Någon gång i maj ska han och Elisabeth Wikenhed sammanträffa med utvärderingsinstitutet för att få kunskap i hur materialet kan tolkas och användas.

– Vi vet att man kommer att kunna gå ganske djupt in i materialet och se exempelvis vilka vanor en viss åldersgrupp har i en viss ort, men frågan är om det är så intressant. Det är nog det övergripande materialet vi kan få ut mest av.

Total anonymitet garanteras, de enda uppgifter man vill ha är kön, födelseår och postnummer där besvararen är bosatt. Om det skulle bli trögt med svarsfrekvensen kommer påminnelser med vädjan om engagemang att skickas ut.

Jea Jonsson

0414-289 97

jea.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons