Annons

Fritt fram för medborgarförslag

Har du en idé om någonting som rör kommunens verksamhet och vill att den ska diskuteras offentligt i kommunfullmäktige. Fatta pennan och författa ett "medborgarförslag".
Simrishamn • Publicerad 6 augusti 2002

Sedan den 1 juli i år tillåter kommunallagen att kommunernas medborgare får väcka förslag i fullmäktige. Redan innan lagen trätt i kraft beslutade fullmäktige i Simrishamn att anamma systemet med medborgarförslag. Åtminstone på försök under andra halvåret 2002. Det är alltså fritt fram för alla att komma med förslag. Enda förutsättningen är att man är skriven i kommunen och att förslaget verkligen rör kommunens verksamhet. - Den som skriver brev till en nämnd får svar från den och även en motivering till svaret. Men om man skickar ett medborgarförslag får man dessutom en offentlig debatt kring frågan, förklarar kanslisekreterare Einar Nilsson. Kommunallagen medger också att förslagsställaren kan få prata för sin sak i fullmäktige, men i Simrishamn är det ingen självklarhet. Medborgarförslagen, märkta med just "medborgarförslag" ska lämnas in eller skickas till Kommunledningskontoret. Härifrån skickas förslaget till den eller de som ska yttra sig. När så skett hamnar förslaget som ett ärende i fullmäktiges handlingar.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons