Annons

Fritt val att göra ett grönt val

Alltid, ibland eller aldrig? Nu kan Simrishamns skolelever själva välja om och när de vill äta vegetariskt. Från och med terminsstarten finns varje dag ett helgrönt lunchalternativ.
Simrishamn • Publicerad 23 augusti 2014
Gillar skolmaten. Hilda Nordahl gillar skolmaten och får medhåll av kompisen Jenny Dahlbom.Foto: Foto: Torun Börtz
Kycklingbitar i pytten eller quorn och bönor? Nu kan eleverna välja.Foto: Foto: Torun Börtz

– Allt är gott, konstaterar Hilda Nordahl och tar ett rejält bett i mackan.

Hon har precis börjat i förskoleklassen på Simrislundsskolan och bara att själv få plocka ihop sin lunch på buffébordet är en stor sak. I dag har det blivit ett par portioner av vegetarisk pastapytt med quornbitar i stället för kyckling. Till det har hon lagt upp försvarligt med extra grönsaker och fetaost.

Annons

Klasskompisen Jenny Dahlbom håller med.

– Fetaosten är godast. Och det vi åt i går var gott – det var potatis och fisk.

Önskemål från elever

Flickorna och deras klasskamrater är den första årskullen som från skolstart själva kan välja om de vill äta kött eller äta helt grönt, eller lite av varje. Från och med i måndags finns ett vegetariskt varmrättsalternativ i kommunens skolmatsalar.

– Vi har diskuterat under hela våren och tog beslut om att börja till hösten. Det har varit ett önskemål från eleverna att ha ett vegetariskt alternativ, det har framkommit när vi har haft matträffar med eleverna, förklarar Jonas Eriksson på kommunens kostenhet.

Bra med val

Eva Nordin, som är mentor i förskoleklassen, har själv testat den vegetariska varianten under veckan för att bilda sig en uppfattning om maten.

– Den är helt okej. Framför allt tycker jag det är bra att det finns ett val och att man får möjlighet att smaka sig fram, menar hon.

”I tiden”

För kökspersonalens del blir det lite mer karotter att hålla reda på och dagar med sås och andra varma tillbehör kan det bli lite trångt på buffébordet. Det problemet har man dock löst med en fristående värmeplatta.

Annons

– Jag tycker det är bra att alla får möjlighet att smaka på det vegetariska. Det ligger i tiden, det blir ju fler och fler som tänker på klimatet och djuren när de väljer mat, säger Ann-Charlott Sölve Holm, som arbetar i köket.

Den vegetariska maten verkar också ha fallit barnen på läppen.

– Det har gått ganska bra, den mat vi fått hit har försvunnit, konstaterar hon.

Och vegetariskt eller ej – barnen har redan förstått vikten av att äta en ordenlig lunch: Man slipper bli trött, man växer och man får energi, förklarar barnen runt försteklassarnas bord.

INTERNAL INTERNAL
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons