Annons

Frivilliga räddar flest på sjön

Aldrig förr har Sjöräddningssällskapet deltagit i så många sjöräddnings- och assistansinsatser som under 2002, då 111 personer räddades.
Simrishamn • Publicerad 1 mars 2003

Sällskapets frivilliga verksamhet ökar, och i fjor gjordes närmare 2 250 insatser. Av dessa hade Sjöräddningsstationen i Skillinge totalt 71 aktiviteter, därav nio uppdrag där människoliv var i fara. - Ett sådant fall var drunkningsolyckan vid Vitemölla den 5 augusti, då en man tyvärr omkom innan vi hann fram, säger Johan Mårtensson, uppsyningsman och befälhavare på den nybyggda räddningskryssaren Gad Rausing. Kryssaren deltog i höstas under en räddningsinsats utanför Simrishamn, där en stor segelbåt från Stockholm var i sjönöd. Två män kunde räddas. Snabbgående räddningsbåt Stationen i Skillinge har en besättning på cirka 25 frivilliga. De är beredda att gå till sjöss inom femton minuter efter larm från Sjöräddningscentralen i Göteborg. - Vi kan göra 35 knop med Gad Rausing. Ombord har vi också en snabbgående räddningsbåt, som snabbt kan sättas i sjön. Vår däcksbåt gör 50 knop. Under det gångna året har tre räddningsfartyg använts i Skillinge. Det började med trotjänaren Wilhelm R Lundgren, numera såld till en tysk privatperson, och räddningsbåten Lovisa Åstrand, som stationerats i Trelleborg. - Gad Rausing döptes i Simrishamn den 19 maj. I somras utrustade vi kryssaren i Hunnebostrand, där hon byggts. När sista etappen av Volvo Ocean Race startade utanför Göteborg var vi följebåt, innan vi återvände till Skillinge, berättar Johan Mårtensson. Han gläder sig åt att den nya kryssaren - en av världens modernaste räddningsbåtar - fått både nationell och internationell uppmärksamhet, bland annat i Danmark, Norge och Sydafrika. Bärgning och bogsering Gad Rausing har under året utfört person- och godstransporter, bärgning och bogsering samt lotskörning för Sjöfartsverket. - Vid tre tillfällen har vi agerat säkerhetsbåt, bland annat under havskappseglingen Bornholm Runt, då vi samarbetade med kustbevakningen. - Vi har deltagit i sjöräddningsdagar i Smögen och Trelleborg samt haft 21 uppvisningar och 18 övningar, säger Johan Mårtensson. Besättningen har också utfört uppdrag åt Trossen Sjöassistans. Den båtägare som betalar 500 kronor per år i medlemsavgift får nämligen fri bogsering till närmaste hamn.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons