Fullmäktige stödjer arbetskraftsinvandring

Fullmäktige nappade på tanken att Simrishamns kommun ska rekrytera arbetskraft från Polen. Kommundirektör Staffan Tellman fick i måndags i uppdrag att bevaka frågan.
Simrishamn • Publicerad 18 december 2002

Bakom förslaget står moderaten Stefan Lamme och folkpartisten Jarl Kemnefeldt (fp) som skrivit en motion som går ut på att kommunen aktivt jobbar för att söka arbetskraft utanför Sverige, i första hand från Polen. Syftet är att trygga tillgången på arbetskraft i kommunen och att öka befolkningen. Är det moraliskt att jobba för arbetskraftsinvandring så länge vårdpersonal inte kan få heltidstjänster? Frågan dryftades länge och väl av kommunfullmäktiges ledamöter innan man antog förslaget att arbeta för arbetskraftsinvandring till Simrishamn i samband med Polens inträde i EU. Kommunstyrelsens förslag var att kommundirektör Staffan Tellman får i uppdrag att bevaka möjligheten till arbetskraftsinvandring i samband med att Polen kommer med i EU 1 maj 2004. - Det är en god tanke, men alla de som idag står utanför arbetsmarknaden borde först få jobb innan vi rekryterar ute ifrån, menade Anders Arenhag (v). Vi har världens mest välutbildade pizzabagare och taxichaufförer. De borde vi ta hand om först och främst. Samma tankar när Göran Persson (s): - Kommunen har inte råd att ge fulla tjänster åt anställda som vill gå upp i tid. Då kan vi inte värva folk ute ifrån. Kommundirektör Staffan Tellman passade på att upplysa församlingen om att kommunen redan är med i en prognosverksamhet för behovet av arbetskraft. Denna visar att Simrishamn om 10 år behöver nyanställa 300 personer. Efter votering med röstsiffrorna 29-19 antogs kommunstyrelsens förslag och bollen landade i kommundirektörens knä.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.