Fullt hus i simhallen

Vattenprovet, stafett och märkestagning. På simkunnighetens dag var det också många som passade på att utnyttja erbjudandet om att bara umgås, bada och ha roligt.
Simrishamn • Publicerad 28 januari 2012
Simkunnighetens dag.
Simkunnighetens dag.Foto: 

- Vi är jättenöjda, redan efter halva dagen har vi haft mer än 150 besökare, säger Maria Anderberg, ordförande på ÖsterlenSim.

Tillsammans med Fritid Österlen arrangeras och uppmärksammas dagen för att folk ska få en inblick i klubben och helt enkelt främja simkunnigheten.

- Många tänker nog att "simma, det kan väl alla" men det är inte så i verkligheten. Jag fick ett samtal häromdagen från en kvinna som hade fyra barn och där ingen i hela familjen kan simma. Det känns som att vi ofta tar kunskapen för givet.

Maria Anderberg tycker också att det borde vara en hjärtefråga för Österlenborna och påpekar att simkunnigheten inte når alla grupper.

- Det är viktigt för alla naturligtvis men vi bor kustnära, havet här är strömt och det sker många olyckor. Därför är det jätteviktigt med simkunskaper och det är faktiskt många vuxna som tagit vattenprovet och en del märken här idag.

Känt besök

ÖsterlenSim har under det senaste året fått något av en nystart och förutom dagens arrangemang har man många spännande projekt på gång. Bland annat finns det numer ett manligt konstsimlag och Lotta Ericson, världsmästare i fridykning, är på gång med kurser. Nästa vecka kommer före detta världsmästarinnan Emma Igelström för att träna och hålla kurs för simklasserna samt föreläsa om olika sorters utmaningar och hur man övervinner hinder.

- Emma kommer till Österlengymnasiets aula klockan 19 nästa söndag så det ska bli jätteroligt, säger Maria Anderberg.

Johan Larsson från Tomelillas simklubb Artemis har drivit igenom flera av de nya projekten. Han är även simtränare för tillfället.

- Man kan väl säga att jag aldrig trodde att det skulle gå så här fort och just nu har vi kö till alla simskolegrupperna och letar efter tränare, säger han med ett leende.

Uppvisning

Någon som tillbringar minst fyra dagar i veckan i simhallen är Sebastian Lundgren.

- Jag var med på simuppvisningen idag och jag har väl tränat i snart fyra år, säger Sebastian Lundgren.

Maria Björk har tagit med familjen till Korsavadshallen. Hennes dotter Klara är fyra år och med hjälp av simpdyna, simpuffar och simglasögon tar dottern sig snabbt fram i det klarblå vattnet. Att simma är lite av ett helgnöje för familjen.

- Vi försöker köra hit på helgerna, alla tycker att det är jätteroligt och brukar vara helnöjda efteråt, säger Maria Björk.

Maria Sällberg
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.