Annons

Fullt hus på Trotzigs vernissage

Att det var mitt på blanka vardagen spelade ingen roll när Ellen Trotzigs utställning öppnades i dag på Tjörnedalagården.
Simrishamn • Publicerad 5 mars 2003
Birgit Rausing författare till boken om Ellen Trotzigs konstnärskap. Bild: Jan-Olle Persson
Birgit Rausing författare till boken om Ellen Trotzigs konstnärskap. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Det var trots det stor trängsel när Birgit Rausing tog till orda och invigde utställningen och passade på att släppa sin egen bok om konstnärinnan. Allt på Ellen Trotzigs födelsedag. Birgit Rausing, som skrivit en bok om Ellen Trotzigs konstnärskap, invigde i går utställningen på Tjörnedalagården. Bild: Jan-Olle Persson Intresset för den på Österlen länge verksamma Ellen Trotzigs konst är uppenbarligen mycket stort. Till invigningen hade både mer och mindre kända profiler lockats och många hade kommit på särskild inbjudan av bokens författare Birgit Rausing och det är också hon som har gjort utställningen möjlig. På plats fanns bland andra konstnärinnans släkting Wilhelm Trotzig. -Mitt mål i urvalet av bilder har varit att göra Ellen Trotzig rättvisa, att visa hennes konstnärskap när hon var som bäst. Hon var mycket självkritisk och koncentrerad och så har jag försökt arbeta med innehållet i boken. I sitt invigningstal berättade Birgit Rausing förvisso bara skärvor av Trotzigs konstnärskap men gav ändå en bild av henne som människa: -Ni kommer att se att många bilder är från 1911, det var då hon var som bäst. Som ung flicka var hon en mycket svårmodig och i sitt konstnärskap var hon i början mycket osäker. Det var först det här året det vände, det var då hon började våga tro på sig själv. Ellen Trotzig utvecklades sedan till en både stark och särpräglad konstnär. Hon blev mest känd för sitt landskapsmåleri, där Österlen dominerade, men det är inte den sidan Birgit Rausing har lagt tonvikten vid i utställningen. I stället har hon valt att visa en mindre allom bekant sida, nämligen hennes figur- och porträttmåleri. Utställningen pågår till och med 6 april.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons