Annons

Gård räddad från lågorna

Tack vare en snabb utryckning av räddningsvärnen i Sankt Olof och Brösarp kunde gården Svabesholm i Svinaberga räddas från att brinna ner natten till måndagen.
Simrishamn • Publicerad 12 augusti 2002

- Elden hann inte ens gå igenom taket. Bara bjälklaget och takstolen tog skada, berättar Thomas Hermansson, räddningsledare. Det var strax efter klockan 2 på natten som ägaren till gården vaknade av en kraftig åskknall. När han tittade ut såg han att det brann i svinstallet och larmade räddningstjänsten. - Jag fick uppfattningen att hela gården brann och skickade ut värnen i Gärsnäs, Tommarp, Östra Vemmerlöv och en tankbil från Tomelilla, berättar Thomas Hermansson. Men när han kom fram till gården hade brandmän från Sankt Olof och Brösarp redan branden under kontroll. I trygghet utanför stallarna gick dessutom de 700 grisar som varit i stallet. Branden hann alltså inte sprida sig utan begränsades till cirka 10 meter av halmloftet. - Så länge det brann var hela det u-formade stallet hotat. Men vinden blåste på rätt håll och utryckningen gick snabbt, konstaterar räddningsledaren.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons