Getlatoglass – Oskar säljer glass gjord på getmjölk
När det var klart att han skulle få bidraget åkte han till Gotland för att köpa anglo nubiska mjölkgetter – tre getter och en bock för 12 500 kronor vardera. Rasen ska ge fetare mjölk än mjölkgetterna han har i dag och hur fet mjölken är har betydelse i glassmakeriet.
– Man vill ha en viss fetthalt i glassen. De flesta tillsätter grädde och mjölkpulver.
Sommaren har varit en uppstartsfas. Han har behövt få ordning på vagnen och testa recept. Under lördagen har han ställt fram smaker som saffran, choklad, björnbär och pistage.
– Jag kommer att fortsätta experimentera med nya smaker.
Förutom getmjölken och smaksättning innehåller Oskar Edwalls getlato honung, ägg och socker. Oskar Edwall säger att många köper äggula på dunk, men inte han.
– Det kräver mer jobb att knäcka äggen själv, men äggula på dunk innehåller massa tillsatser.
Han har fokus på hälsa och säger att getmjölk innehåller mer mineraler och vitaminer jämfört med komjölk. En del känner dock en oro att glassen ska ha getsmak.
– Den anglo nubiska rasen saknar kaprinsyra, en fettsyra som ger den karaktäristiska getsmaken man ofta känner i getostar, säger Oskar Edwall för att stilla den oron.
Nästa sommar är planen att köra getlato på heltid. Härnäst kommer han att finnas på Systrarna Lindskogs höstmarknad. Vill man se om han dyker upp på fler ställen innan nästa sommar kan man följa honom på Instagram och kontot ”oskars_getlato”.