Grannprotester mot Skånefrö

Grannar till Skånefrö i Tommarp känner sig inträngda när byns stora företag växer. Företaget har ansökt om en ändring av detaljplanen, men de klagande rösterna är många.
Simrishamn • Publicerad 3 april 2002

Skånefrö behöver fler och större lokaler. Eftersom företaget ligger mitt i byn finns det bara ett håll företaget kan växa på. Åt väster. Men här är marken avsedd för bostadsändamål enligt detaljplanen. Därför har Skånefrö begärt att planen ändras så att marken blir klassad som industrimark. Ritningar har tagits fram och det är mot dessa grannarna protesterar. Området som begränsas av Skånefrö, riksväg 11, Tommarpsån och tätorten Tommarp, har här ändrats till industrimark med omgivande naturtomt. Naturtomten ska fungera som bullerskydd mellan företaget och bostäderna. Det är främst boende invid Skånefrös nuvarande anläggning som klagar på planerna. "Förändringarna innebär att Simrishamns kommun omöjliggör förutsättningarna för vår personliga försörjning" skriver en av grannarna. Ändringen av detaljplanen innebär bland annat att de inte kan använda infartsvägen till sin bilverkstad. Förklaringen till detta är att bilverkstaden inte var korrekt inritad på den karta stadsarkitektkontoret utgått från. - För att komma från problemet kan man undanta en bit av planområdet och lösa det separat, säger stadsarkitekt Bengt Celander. - Min uppfattning är att kommunen måste ställa upp på Skånefrö om man vill ha företaget kvar. Andra grannar hyser farhågor för att trafiken till och från Skånefrö kan komma att öka och att lagerbyggnaderna ska beskära deras utsikt. Man hade helt enkelt föredragit bostäder i området. Om nu Skånefrös utbyggnad skulle påverka de kringliggande fastigheternas marknadsvärde vill dessa grannar ha ekonomisk ersättning för det. Flera av grannarna är rädda för oväsen från industrin. Därför vill man förvissa sig om att Skånefrö verkligen tar ansvar för att naturtomten blir bullerdämpande. Till exempel med hjälp av vallar och trädplantering. Ytterligare en annan bybo hotar med att överklaga redan innan planen är antagen. Preliminärt ska planen och yttrandena diskuteras i byggnadsnämnden den 15 april.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.