Annons

Gudrun går hem i stugorna

FI:s Gudrun Schyman går hem i stugorna. I Rörum var det fullt hus när hon hälsade på i creperiet. Även på riksplan är Feministiskt initiativ på frammarsch, enligt Sifos senaste väljarbarometer.
Simrishamn • Publicerad 20 mars 2014
Josefina Arditi gillade att man höll till på creperiet. Hon tyckte att det var intressant att lyssna, men har inte bestämt sig ännu.
Josefina Arditi gillade att man höll till på creperiet. Hon tyckte att det var intressant att lyssna, men har inte bestämt sig ännu.Foto: Foto: Bass Nilsson
Festligt och fullsatt. Gudrun Schymans homeparty har blivit något av en succé. Partiledaren kommer hem till en person som i sin tur bjuder in minst 25 andra personer. Homepartyn är nödvändiga eftersom vi inte har några pengar, förklarar Gudrun Schyman.
Festligt och fullsatt. Gudrun Schymans homeparty har blivit något av en succé. Partiledaren kommer hem till en person som i sin tur bjuder in minst 25 andra personer. Homepartyn är nödvändiga eftersom vi inte har några pengar, förklarar Gudrun Schyman.Foto: Foto: Bass Nilsson
Feministiskt initiativ tror på ett genombrott för partiet i år.
Feministiskt initiativ tror på ett genombrott för partiet i år.Foto: Foto: Bass Nilsson

– Det är roligt att vara på hemmaplan, säger hon och drar igång en två timmar lång föreläsning och feministisk show.

Hennes homeparty bjuder på jämställdhet i stället för de klassiska plastbunkarna.

Annons

Konceptet med homeparty har blivit en succé. Sedan i höstas har hon hållit över 150 homepartyn, ibland flera om dagen. Fram till valet i september är Gudrun Schyman fulltecknad.

– Vi har inga pengar så idén med homeparty var en nödvändighet.

Hon kommer hem till folk om det är minst 25 gäster. Hemma hos Beatrice Johnsson i Rörum var man så många att gruppen fick flytta över till Franskans creperie.

Det är mest kvinnor, och en handfull män, som fikar och umgås i stugvärmen.

– Det blir trevligare så här och tröskeln sänks betydligt med den här formen av möten, säger Gudrun Schyman.

Josefina Arditi tyckte det var intressant att lyssna på Schyman inför valet och gillade att man höll till på creperiet.

– Jag har inte bestämt mig, säger hon.

Gudrun Schyman håller ett högt tempo, varvar skämt och allvar och utstrålar segervisshet.

32 nya

– Nu kommer vi in i riksdagen. Vi har fått många medlemmar den senaste tiden. Bara på Österlen har vi fått 32 nya medlemmar.

Annons

Sifos senaste väljarundersökning ger partiet ett visst hopp. I valet 2010 fick FI 0,4 procent av rösterna. Nu har man 1,4 procent trots att undersökningen inte gynnar mindre partier. Gruppen övriga partier ökar märkbart i undersökningen och enligt Sifo är det FI som står för ökningen.

Hon står framför blädderblocket och ritar och berättar som komikern Kurt Olsson. Men där tar kanske jämförelsen slut, fast hon drar ner skratt hela tiden trots att det handlar om politik.

– Vi slutar med att skicka runt en sminkväska som kollekthåv eftersom FI inte har några pengar, förklarar Gudrun Schyman.

Miljöpartiets genombrott och inträde i riksdagen på 1980–1990-talet lyfts fram av Gudrun Schyman som en positiv händelse, som vidgade politiken och gav den en ny dimension.

– Tidigare kunde de andra partierna skratta åt och mobba Miljöpartiet, och kalla dem för miljömuppar. I dag är det ingen som fnyser åt miljöfrågor.

Hon berättar att FI möts av liknande mobbning, och tillägger sedan raskt.

– Nu är det dags för en ny dimension i politiken.

Gudrun Schyman fortsätter att rita. Den svenska modellen för löner analyseras. Hon tycker att den har fungerat bra i stort sett. Men att den samtidigt har konserverat löneskillnader mellan kvinnor och män.

Kommer aldrig i fatt

– Mansdominerade fackförbund inom industrin har varit löneledande och satt normen för andra. Vilket har inneburit att kvinnor i Kommunal med lägre lön aldrig kommer i fatt.

Annons

Detta är ett exempel på en strukturell ojämlikhet och ett patriarkalt tänkande, menade Gudrun Schyman.

Sverigedemokraterna pekades ut som en huvudmotståndare. Här tyckte Schyman att de andra partierna gör fel när de mest debatterar om främlingsfientlighet och struntar i andra frågor eftersom partierna är rädda att förlora röster.

– Nu får Sverigedemokraterna en utmanare. Vi är inte är rädda att förlora röster, vi har bara röster att vinna.

– Ut med rasisterna. In med feministerna, dundrar hon och får applåder.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons