Gym för livskvalitetens skull
Anledningen till att eleverna inte har schemalagd idrott är att timmarna i läroplanen inte räcker till idrottslektioner under mer än två av gymnasieåren.
Samtidigt visar forskning att fysisk aktivitet gynnar såväl prestationsförmåga som hälsa och motverkar övervikt.
Professor Göran Ejlertsson gästade igår Österlengymnasiet där lärarna ägnade sin studiedag åt hälsa. Här berättade han om sitt forskningsprojekt på skolorna i Borrby och Hammenhög som tydligt visar de positiva effekterna av att låta elever ha fysisk aktivitet på skoltid.
Han målade upp bilden av Sverige som Europas friskaste och sjukaste land. Friskaste i så måtto att svensken lever ett långt och friskt liv tills vi i snitt är 73,3 år gamla.
Sjukt i så måtto att Sverige har bland den högsta sjukfrånvaron i Europa. Och när det gäller sjukskrivningar härrör de allra flesta från sjukdomar i rörelseorganen.
– Och det kan förebyggas. Bland annat genom mer fysisk aktivitet i skolan, menade Göran Ejlertsson.
Hans "Österlenprojekt" gick ut på att gymnasitiktimmarna på Borrby skola utökades från 40 minuter i veckan til 40 minuter per dag. Elevernas fysiska utveckling mättes regelbundet och jämfördes med eleverna i Hammenhögs skola som hade "normal" idrott.
Resultatet visade att Borrbybarnen fick ett bättre fysisk index och att den allmänt ökande övervikten ökade mindre i Borrby än i Hammenhög.
Att rörelse är en viktig sak tycker naturligtvis idrottslärarna Helene Bergh och Katti Semler som sedan ett par år byggt upp ett minigym i en lokal på Österlengymnasiet. En del elever utnyttjar gymmet flitigt, men nu vill de båda lärarna lansera sin hälsoverkstad ännu hårdare.
– Man bokar tid och kan gå hit antingen på en håltimme eller efter skoldagens slut, berättar Helene Bergh.
– Här finns såväl träningsredskap som pilatesbollar och instruktionsvideos för aerobics.
Emma Lawesson
0414-289 96
emma.lawesson@allehandasyd.se