Annons

Gympa med rep kräver kondition

Hopprep, långrep och dubbelrep ligger i en stor hög på golvet i Skillinge skolas gymnastiksal. För det är måndag och dags för samling till hoppreps-gympa!
Simrishamn • Publicerad 11 januari 2005
Malin Persson visar prov på både kondition och förmåga till koordination när hon kommer loss med hopprepet.
Malin Persson visar prov på både kondition och förmåga till koordination när hon kommer loss med hopprepet.Foto: 
Ebba Jönsson började i går sin tredje termin på hopprepsgympan. Den har Christina Fajersson lett sedan böran av 90-talet och har skaffat sig de muskler som krävs för att snurra ett dubbelrep. BILD: THORSTEN PERSSON
Ebba Jönsson började i går sin tredje termin på hopprepsgympan. Den har Christina Fajersson lett sedan böran av 90-talet och har skaffat sig de muskler som krävs för att snurra ett dubbelrep. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

Att det krävs kondition för att motionera en hel timme med hopprep är alldeles tveklöst. Det tycks de sex töser som infinner sig den första gången på teminen ha oändliga mängder av.

– Eftersom inte ens skolan börjat än är vi inte så många i dag. Det betyder att de som är här får hoppa desto mer, konstaterar Christina Fajersson.

Annons

Hon tog initiativ till att införa den formen av motion tidigt på 90-talet och leder gruppen med assistans av Madeleine Nilsson, skillingetös som själv varit med som elev i sex år.

– Det är lite synd att vi inte har några pågar med, skriv att de är jättevälkomna!

Och så kör de i gång. Först med varsitt rep och sedan blir det alltmer avancerat både när det gäller olika steg och kombinationer. I långrepet hoppar de vanligt rep eller så håller de fast en boll mellan benen. Det ser marigt ut. Dubbelrep tycks komplicerat men med töserna lyckas hoppa in alla sex. Rekordet är 19 jämfotahoppande tjejer.

– Det är så kul för man får lära sig så många konster med fötterna, man blir snabb, säger Clara Rosengren.

Hon har hoppat två terminer och trivs jättebra. Det gör också Ebba Jönsson:

– Men man blir så trött! Och varm! säger hon och visar att alla töserna så här i slutet av lektionen har rosiga kinder.

Allt avslutas med stretching och en stunds vardagsprat. Och om en vecka är det dags igen.

Jea Jonsson

Skillinge
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons