Häftig kurs i simhallenska locka fler killar

Simning är på väg att bli en tjejsport. Men den trenden ska Österlen Sim försöka vända. Under parollen "Tuffa killar crawlar och dyker" lockar man män i de yngre tonåren till en udda kurs där bland annat dykning ingår.
Simrishamn • Publicerad 23 mars 2002

På tisdagkväll är det dags. Rasmus Svensson assisterad av Jimmy Geller är två unga simmare som fått uppdraget att värva killar mellan 10 och 16 år till sporten. - Det behövs mer killar helt enkelt, säger Rasmus. Och för att locka dem ska jag försöka göra en häftig kurs. Ett av dragplåstren är dykningen. Att Österlensim har en dyksektion är inte allom bekant. När ordförande Peter Åberg drog i gång "sin" sektion vill ha känna sig för. Ett år har gått och medlemsskaran ligger stabilt på 25. Man har haft nybörjarkurser och fortsättningskurser och känner nu för att börja marknadsföra sig. - Vi har planer på att åka på dykläger och vill gärna få igång fridykning utan utrustning, berättar Peter Åberg. Nybörjarkurserna börjar i Korsavads simhall. Först när man känner sig hemma i våtdräkten bär det av till Östersjön. - Minst en gång i veckan försöker vi dyka i havet, säger Peter Åberg. Det kan vara var som helst längs kusten, men själv trivs jag bäst utanför Simrishamn. Vattnen utanför Vårhallen är känt för fina naturdyk, medan alla fartygsvraken utanför Simrishamn bjuder på spännande dyk. Dyksektionen har värvat en del intresserade bland de aktiva simmarna, men nu vill man nå utanför simmarnas värld. Man har haft några prova-på-dykningar, men då är det mest vuxna som kommit. - Dyka låter häftigt, men trots att jag legat i blöt i hela mitt liv tog det lång tid innan jag provade, säger Marie Åberg. Det låter ju inte så häftigt att dyka i en inomhusbassäng. Men när man väl kommer ut är det en upplevelse. Killar mellan 10 och 16 år som känner sig lockade uppmanas att komma till simhallen på tisdag klockan 18.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.