Annons

Hallå där…

Simrishamn • Publicerad 12 maj 2005
Foto: 

…Tuve Skånberg, riksdagsledamot (kd) från Skillinge, som tillsammans med tolv andra borgerliga kollegor står bakom en motion om drift av offentligt finsan-sierade sjukhus, till exempel det i Simrishamn.

Vad innebär stopplagen?

Annons

-Den innebär att man inte längre kan ha sjukhus som drivs med alternativa former. Det blir stopp för privat drift.

Vad är syftet med lagen?

- Att alla sjukhusen såsmåningom drivs av landstingen. Det leder till att det inte finns någon mångfald längre.

Hur påverkas Simrishamnsborna av lagen?

- Vi riskerar att få åka längre för att få vård. Vi får åka till Kristianstad och Ystad. För planerade operationer får man ta sig ända till Trelleborg. Sjukvården, patienterna och invånarna på Österlen är de stora förlorarna på stopplagen.

Varför tror du s har tagit detta beslut?

- Det finns ingen logik. Jag tycker att det är viktigt att stimulera alternativa driftsformer. Det finns ju privata läkare och sjukgymnaster. Sjukhus ska kunna drivas på samma sätt.

S föreslog 1998 en nedläggning av sjukhuset.

- Jag var med och protesterade då också. Vården blev kvar och Praktikertjänst bidrar till en positiv utveckling av sjukvården. Skulle Simrishamn förlora sjukhuset skulle det vara katastrof. Utan ett sjukhus förlorar innevånarna en trygghet.

Vad kommer att hända med Simrishamns sjukhus i framtiden?

Annons

-Jag tror att det blir ett borgerligt skifte i riksdag och Region Skåne om ett år. Det är viktigt att sjukhuspersonal får uppskattning och lön för det jobb de gör. Mitt hopp står till en borgerlig allians och vi kommer att kämpa för vårt sjukhus.

Utfrågare: Elin Fexner

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons