Hamnsäkerhet hot mot fågelskådare

Det här med fri rörlighet i svenska hamnar kanske inte alls är någon självklarhet efter 1 juli. Då träder nämligen ett nytt direktiv i kraft som stadgar att hamnar med internationell trafik ska ha högre säkerhet. Nu vädjar Skånes Ornitologiska förening till kommunen att man ska göra vad man kan för att rädda allmänhetens tillgång till "Holken" på södra piren.
Simrishamn • Publicerad 13 april 2004
"Holken" på södra piren i Simrishamn. Arkivbild: Thorsten Persson
"Holken" på södra piren i Simrishamn. Arkivbild: Thorsten PerssonFoto: 

- Det vore oerhört sorgligt om vi inte skulle kunna sitta här om höstarna och se på sjöfågelsträcken, säger Bengt Bengtsson, ornitolog och i sin roll som miljöpartist den som via en motion starkt medverkade till att den byggdes för några år sedan. Han tillhör de trogna gästerna men är långt ifrån ensam. Hit kommer fågelskådare från hela Skåne eftersom det är den enda "Holken", med lä från vinden och tak över huvudet, i sitt slag i sydöstra Skåne. - Den kunde förstås ha varit större. Vill man vara säker på att få plats får man vara här minst en halvtimme före gryningen, säger Bengt Bengtsson som för övrigt tycker det vore absurt om hamnen stängdes av: - Här i Simrishamn är den ju en så naturlig del av staden så det vore verkligen olyckligt på många sätt. Fågelskådarna är mycket angelägna om att deras tillgång till observationsplatsen i hamnen inte försvinner på grund av det nya direktivet. Det är en mycket uppskattad och väl fungerande plats både för traditionell fågelskådning och bevakning av fågelsträcket över Östersjön. "Eftersom Östersjöregionen är svårt miljöbelastad är det viktigt att årligen och på ett metodiskt sätt kunna följa fågelpopulationernas storlek" skriver föreningen i sin vädjan och påpekar att just läget i Simrishamn är näst intill optimalt och att det vore förödande om möjligheten till faktainsamling och rekreation försvann. Föreningen har trots allt gott hopp om att "Holken" inte ligger inom något riskområde. Tekniske chefen Bengt-Olof Lindqvist befarar att man kan tänkas hamna i oklara situationer vid speciella tillfällen: - Det kan i så fall vara i samband med lastning eller lossning av utländska fartyg. Men ett alternativ är ju att i sådana fall stänga av området bara under den tid som det arbetet pågår. Skånes Ornitologiska Förening hoppas dessutom på att "Holken" så småningom också ska byggas ut och handikappanpassas. Fågelskådningsplatsen ses som en viktig attraktion som genererar både uppskattning och god PR för kommunen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.