Han är kommunens minsta myndighet

"Man kanske skulle sätta upp en skylt. Det är ju i alla fall en egen myndighet, överförmyndaren, om än den allra minsta."
Simrishamn • Publicerad 12 februari 2007
Benny Nilsson är den minsta av myndigheter personifierad i Simrishamn. Han är nämligen Överförmyndaren.Bild: Bass Nilsson
Benny Nilsson är den minsta av myndigheter personifierad i Simrishamn. Han är nämligen Överförmyndaren.Bild: Bass NilssonFoto: 

Så säger Benny Nilsson och ser lite fundersam ut när han se på den alldeles vita dörren som bär in till myndighetens högborg. Rummet ligger allra längst in i Rådhusets nedre våning, alldeles vid sidan om kommunalrådets "residens".

Det första blicken fastnar på är ett för rummets storlek dominerande dokumentskåp. Det är här de finns väl förfarade bakom lås och bom, mapparna med sekretesslagda personuppgifter på de cirka 220 just nu aktuella ärendena.

– Ett intressant jobb. Lite spännande. Och varierande.

Så karaktäriserar Benny Nilsson sin tillvaro som överförmyndare i Simrishamn. Det är ingen anställning han har utan ett uppdrag som han har först nominerats till och sedan valts av kommunfullmäktige. Trots det är det opolitiskt och det följer mandatperioderna. Till sin hjälp med det administrativa har han Ulla Andersson på 30 procents tjänst. Ersättande Överförmyndare är Sven Svensson (s).

– Det måste nämligen alltid finnas någon i tjänst så Sven går in när jag är ledig. Själv har han varit på posten fem år nu, först på halvtid men sedan årsskiftet på 65 procent. Övriga tiden upp till heltid sysslar han med utredningar för kommunstyrelsens utvecklingsberednings räkning. Men det är en helt annan historia.

Överförmyndare Nilsson har hittills klarat sig ifrån att ta itu med några större skandaler. Här finns inte föräldrar som skriver dyra bilar på sina småbarn. Inte heller har han varit med om att någon omyndig i kommunen har belastats med stora skulder på grund av föräldrars osedliga leverne. Men han har ju hört talas om fall där föräldrar köpt dyra bilar och skrivit på sina underåriga barn, fått tusentals kronor i parkeringsböter och struntat i att betala dom. Som om de skulle försvinna.

– I de fallen lär Kronofogden höra av sig efter barnets 18-årsdag. Sådana skulder kommer ingen ifrån.

Benny Nilsson hanterar allt fler ärenden. För tre år sedan hade han 163 ärenden, i dag är det alltså 220: ungefär 160 godmanskap, cirka 30 förmyndarskap och 30 förvaltarskap: – Ett typiskt godmanskap är en äldre människa som har blivit dement och inte själv klarar av att hålla reda på och hantera sina inkomster och utgifter. God man tillsätts också till personer med utvecklingsstörning och psykiskt sjuka som inte kan hantera sin ekonomi själv.

Förmyndare är nästan alltid föräldrarna. När det gäller så kallat rika barn, omyndiga barn som äger över 32000 kronor, är föräldrarna/förmyndaren skyldiga att en gång om året komma in med en ekonomisk redogörelse.

– En förmyndare tillsätts i sådana fall där föräldrarna inte kan hantera pengar eller om någon tragisk händelse inträffar, det kan vara om en förälder avlider och det kan röra sig om skadestånd eller försäkringar som faller ut. Alla utbetalningar som görs till omyndiga och som överskrider 80000 kronor får jag kännedom om.

Det mest genomgripande ingreppet är förvaltarskapet och det kan närmast likna det som förr kallades omyndigförklaring. Här gäller total "spärr", allt ska godkännas av förvaltare. Dock går det bra att rösta och ingå äktenskap utan godkännande.

En god man kan ha fler än ett uppdrag men Benny Nilsson drar gränsen vid åtta. Fler hinner man inte med ett sköta.

– En god man ska förvalta egendom, bevaka sin persons rättigheter och sörja för denne. Det betyder i praktiken ett ganska stort personligt engagemang och minst varannan vecka anser jag att en god man bör hälsa på. Inte är det bra betalt heller, det ligger mellan 4000 kronor till 10000 kronor om året beroende på hur stora insatser som behövs. – Det som är lönen är att få hjälpa någon som inte kan ta hand om sig själv. En god man har ofta ett stort människointresse. Vi har många folkpensionärer som ställer upp och ofta är det människor som arbetar inom vård och omsorg som engagerar sig.

– Det är halvideellt jobb men det är en god mänsklig gärning som görs och det finns alltid behov av sådana personer.

Jea Jonsson

0414-289 97

jea.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.