Han ska få rätt på skolan

Ystads förre gymnasieförbundsdirektör Hans-Inge Persson är mannen som ska få styr på skolan i Simrishamn. På måndag börjar hans arbete och till sommaren ska han vara klar.
Simrishamn • Publicerad 21 januari 2012
Förre direktören för Sydskånska Gymnasieförbundet Hans-Inge Persson är konsulten som ska arbeta vidare med sin efterträdare Kenth Jagerborns diagnos på Simrishamns skolvärld.
Förre direktören för Sydskånska Gymnasieförbundet Hans-Inge Persson är konsulten som ska arbeta vidare med sin efterträdare Kenth Jagerborns diagnos på Simrishamns skolvärld.Foto: 

Vid årsskiftet slutade Hans-Inge Persson sitt senaste uppdrag som direktör för gymnasieförbundet i Ystad. Den rollen har nu Kenth Jagerborn iklätt sig. De byter alltså plats med varandra.

På måndag kommer Hans-Inge Persson till Simrishamn för att diskutera sitt uppdrag med berörda.

– Det är ännu så väldigt färskt så jag har svårt att uttala mig om mitt uppdrag, säger han till YA.

Men han ser fram emot arbetet.

– Jag älskar den här typen av uppdrag. I hela mitt liv har jag arbetat med att bygga upp verksamheter. Som skoldirektör i Eslövs kommun var jag med och skapade deras barn- och utbildningsförvaltning. Samma sak gjorde jag sedan i Hässleholm. På regeringens uppdrag byggde jag upp myndigheten Nationellt centrum för flexibelt lärande och jag var projektledare för Europeiska skoldatanätet.

Men vad vet du om Simrishamn?

– I egenskap av gymnasiedirektör blev jag kontaktad av Simrishamn redan i påskas eftersom det då fanns planer på att lägga ner Österlengymnasiet. Diskussionerna då handlade om gymnasieförbundet kunde ta över elever från Simrishamns gymnasium. Sedan dess har jag haft skäl att följa utvecklingen i Simrishamn och har därför hängt med ganska bra.

Konsultfirmans senaste uppdrag var att leda Sydskånska gymnasieförbundet. Mellan den 1 april 2010 och 31 december 2011 var Hans-Inge Persson tillförordnad förbundsdirektör i Ystad. Hans-Inge Persson tog över efter Annika Becker som fick sparken våren 2010. Samtidigt arbetar han som mentor för chefer inom både näringsliv och offentlig sektor.

Formellt är det Hans-Inge Perssons konsultfirma Välutbildad i Lund AB som kontakterats för uppdraget. Enligt avtalet ska detta bolag fakturera Simrishamns kommun totalt 260 000 kronor.

Oppositionen har kritiserat konsultanlitandet och menar att styrningen av förvaltningen fördyras, men så tycks det inte vara. Kostnaden för omplacerade chefen Erik Lenne har flyttats till kommunledningskontoret där han nu bistår kommundirektören med utredningar.

– Kommunledningskontoret genomgår en omvandling till en utvecklande förvaltning från att ha varit en förvaltande förvaltning och i det arbetet är det bra att ha Erik Lennes kompetens att tillgå, säger kommunalråd Anders Johnsson (M).

– Chefskapet på förvaltningen ska lösas internt. Under en period blir alltså ledningen av barn- och utbildningsförvaltningen billigare.

Ann-Louise Olander
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.