Annons

Hannes sätter kurs mot Tanzania

"Jag vill jobba med bistånd och ska bli ambassadör eller utrikesminister."
Simrishamn • Publicerad 5 oktober 2010
Hannes Juhlin Lagrelius är 18 år, gravt synskadad och i full färd att förbereda sin resa till Tanzania där han ska studera synskadades situation.
Hannes Juhlin Lagrelius är 18 år, gravt synskadad och i full färd att förbereda sin resa till Tanzania där han ska studera synskadades situation.Foto: 

Hannes Juhlin Lagrelius är 18 år och elev på Österlengymnasiet. Han är gravt synskadad men synnerligen målmedveten. Om några veckor far han till Tanzania för att studera synskadades situation i ett u-land som ett projektarbete.

– Jag tror förstås att det är lättare att vara synskadad i Sverige än i Tanzania. Några andra funderingar har jag inte utan åker med ett öppet sinne, säger han.

Annons

Hannes Juhlin Lagrelius har rest en del. Men inte i liknande syfte som denna resa.

– Men jag är inte så jättegammal än.

Till Tanzania har han sin samhällskunskapslärare Jan-Erik Öhgren med sig.

– Han ska vara min handledare. Han är visserligen inte lika insatt som jag, men det är bra att ha honom med.

En del hotellnätter är bokade, men på plats kommer en lokal synskadeorganisation att hjälpa den att finna husrum.

Den 28 oktober bär det av och svensk mark trampar de inte förrän den 15 november.

– Om allt går enigt planerna ja. Man vet ju aldrig om vi blir så förälskade i Zanzibar att vi stannar ännu längre, säger Hannes Juhlin Lagrelius.

Första anhalten är Dar es Salaam. Resan går sedan vidare till Zanzibar och ön Pemba.

– Vi kommer att arbeta med de synskadade från flera synskadeorganisationer där vi också ska arbeta tillsammans med ledande personer som jag hoppas ska vara till stor hjälp i mitt arbete.

Åter på Österlengymnasiet ska Hannes presentera en reseberättelse och en analys av sina erfarenheter.

Annons

– Det här är nog första gången jag känner att jag kan göra bruk av min synskada. Vi upplever ju saker på ett annat sätt och kan förstå varandra trots att vi lever i olika kulturer.

Drömmen är att en dag få arbeta med biståndsfrågor.

– Bistånd får inte handla om att bara ge pengar. Bistånd ska heller inte ges med baktankar. Ibland koncentrerar Sverige mycket på att företag ska vara inblandade med det är inte ekonomisk vinning som ska styra vårt bistånd.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons