Hårdast skal vinner

Påskdagen är ägglekarnas dag. I Skillinge samlades flera hundra personer, både turister och mer eller mindre bofasta, för att picka ägg vid åttatiden på morgonen.
Simrishamn • Publicerad 12 april 2004

I Simrishamn samlades som vanligt en betydligt mindre, men mera morgonpigg skara för att låta sina hårdkokta ägg mötas. Simrishamns äggapickning börjar redan kl sju. Årets upplaga lockade liksom förra året ett tjugotal deltagare, berättar Bertil Andersson från Gröstorp som är en av de trogna deltagarna i Simrishamnspickningen. I Skillinge har äggapickningen blivit rena folkfesten, med en livlig blandning av turister, sommargäster och Skillingebor. I Idrottsföreningens regi säljs lotter, kaffe och smörgåsar, och vill man vara med och tävla om förstapriset - ett av Maria Lancings vackra målade ägg - får man köpa sig ett särskilt tävlingsägg. Fast bredvid den "officiella" pickningen pickas det flitigt med medhavda ägg. Årets äggakung i Skillinge blev Martin Lindskog, boende i Söderköping men med rötterna i Gyllebo. Hans ägg höll för sju omgångar. Fast det var nära att han inte alls kom med i tävlingen: - Jag har inte varit på äggapickning sen jag var barn, och nu kom jag inte i håg om det var i Simrishamn, Brantevik eller här. Vi körde och letade på de andra ställena först, så det var precis vi hann fram!

Ulrika Wangel ulrika.wangel@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.