Annons

Härligt gäng gör musikteater

- Det är ett så himla just gäng. Vi har verkligen kul ihop, berättar Mats Ivarsson som är en av de ansvariga när Friaborgskolan än en gång gör musikteater på Simrishamns biograf Grand.
Simrishamn • Publicerad 7 mars 2003

Eleverna är nu i full gång med repetitioner och förberedelser inför årets föreställningar. Det är en entusiastisk skara ungdomar, varav en del välkända ansikten, som i år håller i trådarna. Många av dem har tidigare år varit med som skådespelare och dansare eller medverkat bakom scenen. Förväntningarna är höga och de hoppas alla på att deras hårda arbete kommer att bli succé. - Jag hoppas att det blir den absolut bästa musikteatern genom tiderna, säger Christian Rudkilde som tillsammans med Per Lindberg står för manus och regi. De har i år satsat på att göra musikteatern lite seriösare. Med hjälp från mentor Jan Erik Hermansson, före detta dramalärare på skolan, har de själva bearbetat ideér och skrivit manus. Handlingen i årets musikteater är också lite allvarligare. Den handlar om när det är viktigare att passa in än att vara sig själv. Något trams får inte förekomma, utan allt ska ske som på de riktiga teatrarna. Detta kräver mycket disciplin av både dem själva och de medverkande. - Vi försöker att göra allt så proffsigt som möjligt och hittills har vi lyckats bra. Alla våra medarbetare är mycket engagerade och proffsiga, säger Per Lindberg. Men för att ro i land ett så här stort projekt krävs ett bra samarbete. Därför är det viktigt att få bra sammanhållning i gruppen. - Det är jätteviktigt att man trivs ihop och framför allt att man har kul medan man arbetar. Annars blir det inget bra. Om man tycker att det är tråkigt och saknar motivation så syns det på hela föreställningen, säger Ida Lundkvist och Therese Svensson som är ansvariga för kostymerna. Att medverka i ett sånt här projekt ger också en massa möjligheter till nya bekantskaper. - Jag har varit med sen i ettan och det är det absolut roligaste som jag har gjort under min gymnasietid, berättar Anna Bergman, rekvisita. Jag tror inte att mitt liv hade sett ut som det gör i dag om jag inte varit med. - Man lär känna så himla många människor som man kanske inte skulle lärt känna annars, fyller tvillingsystern Emma i. Men det är en speciell vecka som verkligen ställer krav på eleverna, nämligen premiärveckan, med start 3 maj. Då bosätter sig stora delar av styrkan nere på Grand för att äta, sova och ha kul tillsammans och inte minst spela upp sin musikteater. Mellan en och två föreställningar hinns med per dag, samtidigt som vissa fortfarande har lektioner uppe på skolan. - Jag försöker att gå på de viktigaste lektionerna även under premiärveckan, berättar Joanna Kemnefelt, smink. Det kan som sagt bli en del som man får sätta åt sidan för att hinna med. Både skolarbete och andra aktiviteter. - Det är en del spelningar i Göteborg med mitt band som jag får ställa in, berättar Christoffer Olsson, musik. Men det är det värt. En arbetsam och intensiv vår med repetitioner och möten flera gånger i veckan, väntar nu ungdomarna. Det ligger mycket hårt arbete bakom, men alla hoppas på att belönas med en fullsatt salong på sina föreställningar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons