Hembränt dubbelt så vanligt i Simrishamn

Föräldrarna i Simrishamn är fortfarande mer givmilda i att bjuda sina barn på alkohol än Skånesnittet. Men generositeten har ändå minskat radikalt.
Simrishamn • Publicerad 7 juni 2007

– Man ser en minskning om man jämför med resultaten från 2003, säger Pia Nyman, alkohol- och drogsamordnare.

I en enkätundersökning där elever i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet medverkat visar siffror på att dubbelt så många ungdomar har druckit hembränt i Simrishamn än Skånesnittet. Och fem procent fler av flickorna i årskurs nio har haft möjlighet att pröva narkotika än övriga Skåne.

– Eftersom det fanns ett bortfall på 30 procent var det ett relativt lågt antal elever som deltog i studien och man ska inte dra för snabba växlar på resultaten, säger Pia Nyman.

Bland flickorna i årskurs nio har 66 procent varit berusade jämfört med 52 procent i övriga deltagande kommuner. Och bland pojkarna i samma klass har 4 procent fler varit berusade. Studien som genomförts i samarbete med UMAS vid Region Skåne, Lunds universitet och kringliggande kommuner har även en ny fråga gällande vattenpipa.

I årskurs 9 har 34 procent av flickorna rökt vattenpipa och 37 procent av pojkarna i samma ålder. När det gäller gymnasiet årskurs 2 har hela 41 procent av tjejerna och 58 procent av killarna någon gång prövat.

En vanlig föreställning är att rökandet av vattenpipa inte är lika skadligt som tobaksrökning. – Vi ser tyvärr ingen minskning i kommunen vad det gäller rökning, säger Pia Nyman.

Varför siffrorna är höga vet man inte riktigt. Det kan bero på en trend som bara gäller en årskull eller andra orsaker som kräver fler undersökningar.

Men Pia Nyman ställer sig ändå positiv till framtiden.

– Vi förväntar oss en positiv förändring även om vi vet att den kommer att ta tid och vi har många förebyggande satsningar på gång både i skolorna och kommunen.

Jenni Dahlgren

0414-289 97

jenni.dahlgren@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.