Hett och hätskt om maxtaxan

Det blev en både het och stundtals hätsk debatt när fullmäktige skulle avgöra finansieringen av maxtaxan för barnomsorgen. Betydligt enklare var det att klubba igenom taxan för äldreomsorgen.
Simrishamn • Publicerad 28 maj 2002

-Låt oss bli en profilkommun och sälla oss till de få som bara tar ut avgift för elva månader, sa Christer Grankvist (s), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, som även gick emot att avgift införs för skolbarn med särskilda behov. Detsamma ansåg Carl-Göran Svensson (c) och Gun Hammar (v). -Det här är en statlig reform som inte finansieras fullt ut. Hur har ni tänkt er att finansiera maxtaxan, undrade Christer Akej (m). Mats Hagelin (m), ordförande i bun, argumenterade för en höjning liksom Edvard Diab (m): -Det blir knappast betungande för barnfamiljer att betala tolv månader eftersom maxtaxan innebär en sänkning med flera hundralappar i månaden. Christer Grankvist betonade att det i grunden handlade om ideologi, om att ge barnfamiljer stöd, i synnerhet de som har barn med särskilda behov. -Nog är det ideologi alltid, med maxtaxan får höginkomsttagare som jag själv betala mindre än tidigare i avgifter, replikerade Christer Akej. -Som småbarnsförälder håller jag i princip med Christer Grankvist men jag inser att vi måste få in pengar, meddelade småbarnsmamman Lena Parkhagen (m). Ulla Nilsson (sjvp) ifrågasatte varför barnbidrag över huvudtaget delas ut till alla barnfamiljer och tyckte det är normalt att alla bidrar med sin del, även de med särskilda behov. Efter votering, 29 för och 18 emot, infördes avgift alla månader, även för skolbarn med särskilda behov. När hemtjänsttaxan kom upp var det de små pengarna, 100 kronor i avgift för trygghetslarm, som luftades i debatten. Stefan Lamme (m) ifrågasatte att en sådan avgift skulle vara kännbar eftersom avgiftsnivån i övrigt sänks. -Ideologi, förklarade Anders Arenhag (v) och motsatte sig avgiftsbelagd trygghet.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.