Hög hyreshöjning i Simrishamn

Simrishamns Bostäder AB nöjer sig med att höja hyrorna med 2,9 procent. Det innebär ändå att hyresgästerna i Simrishamn får den högsta höjningen av Sydöstra Skånes fem kommuner.
Simrishamn • Publicerad 20 februari 2003

Inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen aviserades ett bud på 4,9 procents höjning. Trots den stora skillnaden mellan bostadsbolagets bud, och det som Hyresgästföreningens förhandlare kunde tänka sig att gå med på, genomfördes förhandlingarna förhållandevis snabbt. En förklaring till att det resulterade i procentuellt högre höjning än i grannkommunerna kan vara att hyrorna tidigare låg något lägre i genomsnitt i Simrishamn. Att Simrishamnsbostäder ville höja rejält var att bolaget har en svår ekonomisk situation. - Det är säkert riktigt att man skulle ha behövt en rejäl höjning med tanke på de allvarliga ekonomiska problem man brottas med. Man har många tomma lägenheter, men de lär knappast bli färre med en högre hyreshöjning, säger Peter Olsen, Hyresgästföreningen, som har förhandlat i Simrishamn. Bland de argument som han drev för att hålla höjningen så låg som möjligt var att medlemmarnas betalningsförmåga inte tillåter så mycket mer. I Ystad höjdes hyrorna med 1,5 procent, i Tomelilla 2,0, i Sjöbo 2,25 och i Skurup 2,5 procent. Att Simrishamn nu sticker ut med 2,9 procent menar Peter Olsen är missvisande: - För Simrishamns del gäller höjningen från 1 april medan övriga bostadsbolag höjde från årsskiftet. Utslaget på hela året blir det alltså inte någon större skillnad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.