Hög kvalitet på lärarkåren

Kommunens skolor ligger bra till när det gäller att hålla hög kvalitet på sin lärarkår. "Bara" 3,6 procent saknar behörighet vilket placerar Simrishamn som nummer 18 bland landets kommuner.
Simrishamn • Publicerad 20 april 2004

Detta visar statistik som Lärarnas samverkansråd tagit fram. Men de positiva siffrorna till trots återstår faktum; outbildade lärare har fasta tjänster även i Simrishamn. - Det är förstås glädjande men också bekymmersamt nu när vi står inför att minska antalet lärare. Normalt är det ju de obehöriga som sägs upp först men eftersom vi har så få drabbas också flera behöriga, säger Göran Nydahl, chef för barn- och utbildningsförvaltningen: - Dessutom är det de yngre som först får gå vilket betyder att vi riskerar att få en väldigt hög medelålder i lärarkåren. Vi försöker hitta informella lösningar till exempel om det är möjligt med förtida pensioneringar. Pia Nordström, lokal ordförande för Lärarnas Riksförbund, glädjer sig åt det goda betyget: - Det visar att vi har en stabil kår. Än bättre blir siffran när man betänker att vi har ett stort skolsystem med både många skolor och eget gymnasium. Exakt var, om det är i förskolan, grundskolan eller i gymnasiet som den obehöriga personalen finns kan inte utläsas av rapporten. För landet som helhet är den alarmerande och visar att var femte anställd saknar behörighet och att den andelen ständigt ökat under de senaste tio åren. I grundskolorna har andelen fördubblats under samma tid. Även om de lokala siffrorna ser bra ut tycker Pia Nordström att det slarvas och att arbetsgivaren inte ser tillräckligt noga på behörigheten: - Lärarens kompetens är den enskilt viktigaste faktorn för elevernas resultat och det borde varje elev ha rätt till. I dag får man intryck av att det är okej att lämna ansvaret för barnen till en obehörig lärare, som vore det en accepterad yrkeskategori för sig. Men när talar man om obehöriga läkare? Eller obehöriga busschaufförer? Hennes erfarenhet som facklig representant är att man ständigt måste vara observant vid anställningar. Hon ser en tendens till att skolorna i allt högre grad vill klara sig på den egna personalen: - Förr kunde en slöjdlärare jobba på två skolor för att få full tjänst. I dag är det inte ovanligt att skolan i stället använder honom, eller henne, för att täppa till luckor i ämnen som de inte är behöriga i. Den typen av obehörighet är ett mörkertal som inte kan utläsas i den aktuella statistiken.

Ulrika Wangel ulrika.wangel@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.