Annons

Höjd skatt ska locka fler till Simrishamn

Höj skatten med 25 öre och locka folk till Simrishamn. Det föreslår oppositionsråd Karl-Erik Olsson., som inte ser någon paradox socialdemokraternas förslag till kommunal rambudget för 2006.
Simrishamn • Publicerad 31 maj 2005

Medan majoriteten diskuterat en skattesänkning i syfte att locka fler invånare föreslår alltså oppositionen en höjning av skatten. Med samma mål i sikte.

– Ystad höjde sin skatt med 50 öre 2004 och de ökar ändå sin befolkning, säger Karl-Erik Olsson.Jag tror inte skatten är det avgörande när man väljer bostadsort.

Annons

Christer Grankvist ser kvalité som en lockvara.

– Om man kopplar en höjning av kvaliteten i skola och barnomsorg med marknadsföring av kommunen tror jag det kan leda till inflyttning.

Sossarna menar rent av att en barnfamilj hade tjänat ekonomiskt på en skattehöjning.

– Majoriteten har infört 12 månaders avgift för barnomsorgen och höjda musikskoleavgifter. Avgifterna har fungerat som en smyghöjnig av skatten som vi gärna skulle återställa.

Av de ökade skatteintäkterna som en skattehöjning skulle ge skulle 6,2 miljoner kronor läggas på barn- och utbildningsnämnden. Majoritetens ramförslag till bun är på 300 miljoner kronor. Socialdemokraterna vill alltså lägga 306,2 miljoner på bun och därmed plussa på 19,2 miljoner kronor jämfört med årets budget. Till de nämnda siffrorna kommer det statliga bidraget som är specialdestinerat till förskolan på 3 miljoner kronor.

– Det är bun som är det viktiga just nu, säger Karl-Erik Olsson.

Strängt medhåll får han från Christer Grankvist.

– Sedan 2001 har buns budget bantats med 8-10 miljoner kronor årligen. Det är mer än vad som motsvaras av det minskande elevunderlaget.

Även socialnämnden får en släng av sleven. Majoritetens ramförslag är på 326,5 miljoner och s-förslaget på 327,1 miljoner kornor.

– Pengarna är till för ökade kostander på grund av löneökningarna, säger Olsson.

Annons

Socialdemokraterna vill också dra ner på ramen för kommunstyrelsen. Posten "till kommunstyrelsens förfogande" är i majoritetens ramförslag på 2 miljoner kronor. S vill minska denna till 1,2 miljoner.

– Jag anser att pengarna gör bättre nytta ute på förvaltningarna, säger Karl-Erik Olsson och har ett färskt exempel på vad han menar. På agendan för dagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott står ett äskande från kultur- och fritidsnämnden på 290 000 kronor till internhyra för Hafreborg.

– Hade de haft de pengarna i sin budget hade de inte behövt äska medel och därmed hade de kunnat planera mer långsiktigt, säger Olsson.

Även miljö- och hälsoskyddsnämnden skulle få mer pengar om socialdemokraterna fick bestämma. Istället för majoritetens 4,2 miljoner skulle de få 4,5 miljoner.

Den s-märkta rambudgeten för 2006 går med 5 miljoner kronor plus.

– Vi har stora utgifter att vänta bland annat med tanke på kommande pensioneringar och måste budgetera ett överskott, säger Karl-Erik olsson. Fem miljoner kronor är egentligen lite. Det finns ju dessutom en osäkerhet i skatteunderlaget. Majoritetens budgetförslag bygger på en befolkning på 19 500 personer, men idag är vi nere på 19 420.

Emma Lawesson

0414-289 96

emma.lawesson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons