GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hon lämnar Mora för Simrishamn

Hon kommer gående på Rådmansgatan med ett öppet leende ansikte och ser liksom forskande ut i blick. Maj Ström är ny inflyttad och har upptäckt att hon hamnat i en stad där människor är vänliga och tar sig tid till att växla ett och annat ord med en främling. Hon trivs.
Simrishamn • Publicerad 19 december 2009
Karaktäristiskt för Maj Ströms bilder är färgrikedomen. Bild: Mark Hanlon
Karaktäristiskt för Maj Ströms bilder är färgrikedomen. Bild: Mark HanlonFoto: 
Maj Ström är ny i staden och hon glädjs över sin fina atelje och att hon har blivit så varmt emottagen av simrishamnarna . Bild: Mark Hanlon
Maj Ström är ny i staden och hon glädjs över sin fina atelje och att hon har blivit så varmt emottagen av simrishamnarna . Bild: Mark HanlonFoto: 
Maj Ström är ny i staden och hon gläds över sin fina ateljé och att hon har blivit så varmt emottagen av simrishamnarna . Bild: Mark Hanlon
Maj Ström är ny i staden och hon gläds över sin fina ateljé och att hon har blivit så varmt emottagen av simrishamnarna . Bild: Mark HanlonFoto: 

Förvisso har kommunen rent statistiskt blivit sex invånare fattigare men samtidigt hundratals personer rikare; de som flyttat in.

– Det var faktiskt en ren slump att vi flyttade hit. Jag satt och bläddrade runt på Blocket.se och hittade en hyresledig lägenhet i gamla stan.

– För många år sedan bodde vi i Mellanskåne och brukade åka till Vårhallen om somrarna och bada. Då brukade vi också gå en promenad genom stan och äta glass och så där.

– Simrishamn gav ett gott intryck under de åren så det låg kanske nära tillhands att passa på nu.

Maj Ström är av födsel huvudstadsbo och stannade där hela sin tonårstid och lite till.

– Jag var lampassistent och en tid även hembiträde hos Esther Eriksson, en legend som designer. En annan kvinna av samma slag, Greta Garn, tog mig under sina vingars beskydd. Så greps hon av "gröna vågen" och blev flyttfågel, först till Dalarna och sedan till Skåne och så tillbaks till Dalarna igen.

Maj Ström är numera gift med socionom Lars Jönsson som en tid under förra millenniet arbetade i Simrishamn. Så lite Skånelust bidrog han förstås också med.

De kommer senast från Mora och innan dess var det i Leksand de levde och verkade. Maj Ström har tidigare arbetat som dekoratör, Syokonsulent och behandlingsassistent och har haft stor nytta av sin kreativitet och fantasirikedom. För det är sådan hon är i sinnet.

– Jag har jämt hållt på med en massa, allt från sy och väva till teckna och måla. I samband med "en svacka" i livscykeln för cirka tio år sedan började hon måla på allvar och sedan dess har det blivit på heltid. Så för den österlenska konstnärskolonin, som ju som bekant är relativt utbredd, innebär det också ett berikande.

– På den tiden hade jag inte råd att köpa duk utan målade på trä. Ikoner var det som dominerade. Jag hade fått färgpigment till skänks och det blandade jag med ägg.

– Det var en fantastiskt upplevelse att se att människor faktiskt tyckte om det jag gjorde. De tyckte om det så mycket att de var beredda att betala för att ha just mina bilder på väggarna!

Hon är produktiv och en väldigt disciplinerad konstnär som arbetar "kontorstid".

I sin nya ateljé som ligger alldeles bredvid bostaden, står de på rad de nya bilderna. Konst från de tidigare åren har hon inte kvar mer än av mera privat slag.

Alla hennes bilder har namn och de flesta har också en historia. Det är människor hon målat och en av de första i raden var "Husmor på äktenskapets boxningsarena"

Det senaste decenniet har det blivit många utställningar för Maj Ström. Hon har varit en självklar deltagare i dalska motsvarigheten till Konstrundan på Österlen; Konst runt Siljan.

Nästa vår presenterar hon sig för första gången som österlenbo – på galleri Konst & Sånt i Tommarp.

– Nu vill jag etablera mig här både som människa och konstnär. Lite nervöst är det förstås, som vanligt. Att vara konstnär är ju att alltid bli bedömd.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Jea Jonsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.