Annons

Hon vill ha en psykbuss

Maria Samuelsson har vigt sitt liv åt att sprida kunskap om psykisk ohälsa. Hennes dröm är en egen dubbeldäckare som en rullande scen och mötesplats. Och det blir allt mer troligt att hon får sin psykbuss.
Simrishamn • Publicerad 13 oktober 2018
Maria Samuelsson drömmer om en egen psykbuss.
Maria Samuelsson drömmer om en egen psykbuss.Foto: Emma Lawesson

I fem år har Maria Samuelsson varit Bisam - Brukarinflytandesamordare - i de fem sydöstskånska kommunerna. Som sådan jobbar hon med att öka inflytandet i samhället för psykiskt sjuka.

Hon är även attitydambassadör och när hon 2010 träffade kollegor på en utbildning fick hon sin idé om en buss.

Annons

– Jag har alltså grunnat i åtta år, säger hon och menar att det nog varit klokt.

– 2010 var det fortfarande inte rumsrent att prata om psykisk ohälsa. Nu är det helt annorlunda. Tiden är mogen för en buss.

Syftet med bussen är att komma ut i samhället för att sprida kunskap om hur man uppnår psykisk hälsa.

– Ombord på bussen ska jag och några andra psykfall vara. Det är viktigt att det är personer med egen erfarenhet som sprider informationen, säger Maria Samuelsson som själv levat med diagnosen bipolär i tolv år.

Hennes tanke är att bussen ska åka runt till olika platser, kanske enligt en tidtabell, kanske tillsammans med blodbussen eller bokbussen.

– Det kan vara klokt att ta rygg på en annan buss, eftersom det då är folk i rörelse.

Målgruppen för hennes buss är till att börja med äldre personer.

– Det finns undersökningar som visar att nära var tredje person över 65 år lider av psykisk ohälsa. Många av dem som begår självmord är äldre.

”När jobbet tar slut, vem är man då?”

Hennes ambition är att fånga upp människor innan de drabbas av psykisk ohälsa.

– Man vet att pensionsåldern kan vara en jobbig tid. När jobbet tar slut, vem är man då?

Annons

Samtidigt menar Maria Samuelsson att den äldre generationen är den som är minst benägen att prata om psykisk ohälsa.

– Därför är äldre en glömd grupp i det här sammanhanget.

Även människor som inte lider av psykisk ohälsa bör kunna första hjälpen till psykisk hälsa, menar Maria Samuelsson.

– Många lär sig vanlig första hjälpen, men lika viktigt är det att kunna se tecken på psykisk ohälsa, Och även veta vad man då ska göra.

”Det vore inte mer än rätt att Skånetrafiken skänkte mig en gammal buss.”

Drömmen är att på något sätt skaffa en dubbeldäckad buss.

– Jag är barnsligt förtjust i dubbeldäckare. Det skulle också vara praktiskt, för då kunde man ha andra våningen som en mötesplats eller en rullande scen för olika föreläsningar.

Att köpa en buss är dyrt.

– Jag har en galen lösning. Jag har pendlat med Skånetrafiken i hela mitt liv. Gissa hur många gånger jag inte kommit iväg för att bussen varit inställd eller försenad? Det är ganska många gånger. Det vore inte mer än rätt att Skånetrafiken skänkte mig en gammal buss.

Hur hon än må finna ett lämpligt fordon menar hon att förverkligandet av hennes dröm är nära. Av en händelse råkade hon läsa om ett acceleratorprogram för sociala företag och skickade in en ansökan.

– Och de antog mig. Så nu har jag tagit ledigt från jobbet en dag i veckan för att kunna fokusera på psykbussen. Jag hoppas att den snart kan börja köra omkring i de sydostskånska kommunerna.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons