Annons

Hopp och oro på fredsfestivalen

När Österlens fredsfestival arrangeras för tredje året så sker det i skuggan av Rysslands krig mot Ukraina och parallellt med Sveriges historiska beslut att överge alliansfriheten. Många av deltagarna uttrycker oro men också hopp i klimat- och fredsfrågorna.
Simrishamn • Publicerad 4 augusti 2023

”Vi lever i en krigskultur”

Tredje upplagan av Österlen fredsfestival inleddes med ett sjungande demonstrationståg genom Simrishamn.
Tredje upplagan av Österlen fredsfestival inleddes med ett sjungande demonstrationståg genom Simrishamn.Foto: Lars Mogensen

Med sång och gitarrer, peacemärken och banderoller tågade ett 50-tal aktivister i strålande sol från Korsavadskolan ner till Sjöfartsplatsen där de vita tälten var resta för samtal, möten och föredrag under fredag och lördag.

Uppåt 200 personer tryckte ihop sig i och utanför tälten när Pierre Schori, före detta biståndsminister och FN-ambassadör, baxade in sig för att tala utifrån sin långa politiska bana under det kalla kriget, till den period vi lever i idag, med ett nytt stort krig i Europa.

Här saknas innehåll

Annons

– Om Nato ger oss ökad säkerhet i kärnvapenåldern vet egentligen ingen. Jag tillhör dem som inte tror det. Natodoktrinen om kärnvapen bygger på hotet om garanterad ömsesidig förintelse, säger Pierre Schori till en publik som till övervägande består av silverrävar.

Var är de unga, de vars liv de stora framtidsfrågorna handlar om?

– De unga är ute på gatorna och engagerar sig, framförallt i klimatfrågorna, inte här i Simrishamn kanske, men på andra håll i städerna, säger Gudrun Schyman, en av initiativtagarna till festivalen. Men det blir annorlunda på lördag när vi har musik med bland andra Emil Jensen. Då kommer ungdomarna!

"Jag har varit med om kriget. Många barn kommer aldrig tillbaka från kriget", säger Shirin Al Khalifa, till vänster,som besöker fredsfestivalen med Jane Laursen och Sabina Månsson Hultgren från S-kvinnor i Åstorp.
"Jag har varit med om kriget. Många barn kommer aldrig tillbaka från kriget", säger Shirin Al Khalifa, till vänster,som besöker fredsfestivalen med Jane Laursen och Sabina Månsson Hultgren från S-kvinnor i Åstorp.Foto: Lars Mogensen

Bland deltagarna finns de som engagerar sig mer i Natofrågan, andra som tyngs av tankar på klimatkris men också de som jobbar för jämställdhet och ett stopp på mäns våld mot kvinnor, allt inrymt under temat Fred på jorden, fred med jorden, ett citat av Elin Wägner.

”Jorden uppför sig så som vi beter oss mot den”
Sverker Sörlin, miljöhistoriker

– Frågorna hänger ihop. Jag tror att det handlar om att försöka ha ett slags krisförståelse, säger Sverker Sörlin, miljöhistoriker vid Umeå universitet som kommit för att tala utifrån sin bok Antropocen - en essä om människans tidsålder.

– Jorden uppför sig så som vi beter oss mot den, säger Sverker Sörlin.

På lördag talar bland andra idéhistorikern Sven-Eric Liedman på temat ”Vart är vi på väg?” Ett annat känt namn under lördagen är statsvetaren Frida Stranne som är doktor i freds- och utvecklingsforskning vid högskolan i Halmstad, uppmärksammad - och kritiserad - för sin nya bok ”Illusionen om den amerikanska freden”.

”Det handlar om att hitta ett slags krisförståelse”, säger Sverker Sörlin, miljöhistoriker vid Umeå universitet
”Det handlar om att hitta ett slags krisförståelse”, säger Sverker Sörlin, miljöhistoriker vid Umeå universitetFoto: Lars Mogensen

– En utmärkt bok, hon gör precis samma analys som jag, säger Birger Schlaug, f d språkrör för Miljöpartiet som river ner applåder för både hoppingivande och regeringskritiska nålstick.

– Vi lever i en krigskultur som genomsyrar allt, säger Schlaug.

Bland deltagarna på fredsfestivalen tycks finnas lika många som engagerar sig i miljö- och klimatfrågorna som de som är kritiska till det svenska NATO-inträdet eller allmänt oroliga för det svajiga säkerhetsläget som präglar denna höst.

Annons

– Jag har varit med om krig och jag är orolig, säger Shirin Al Kahlifa från S-kvinnor i Åstorp. Hon har flytt från Syrien.

"Fred och kvinnofrid - två frågor som hänger ihop", säger Annelise Håkansson, i kvinnojouren i Simrishamn.
"Fred och kvinnofrid - två frågor som hänger ihop", säger Annelise Håkansson, i kvinnojouren i Simrishamn.Foto: Lars Mogensen

– Mödrar tvingas skicka sina barn till kriget. Många barn kommer aldrig tillbaka.

Både talar och deltagare understryker vikten av att se en större bild - att försöka greppa och hantera både krigshot, miljöförstöring, orättvisor och andra utmaningar samtidigt.

– Fred och kvinnofrid, klart att det hänger ihop och här sammanfattas alltihop under ett och samma tak, säger Annelise Håkansson, från kvinnojouren i Simrishamn.

Lars MogensenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons