Annons

Hot om vite efter missförstånd

Friskolan Sophiaskolan i Rörum har erhållit ett vitesföreläggande från Skolverket på 10|000 kronor. Detta på grund av att Statistiska centralbyrån (SCB) inte fått in något betygsunderlag för de niondeklassare som gick ut i höstas.
Simrishamn • Publicerad 14 augusti 2002

- Det rör sig om ett missförstånd, säger Ingrid Berg, lärare på Sophiaskolan. - Vi har inte betyg i och med att vi är en Waldorfskola, och de uppgifter som vi i stället måste lämna in, elevernas personnummer, faxade vi till det telefonnummer som stod på utskicket från SCB. Sedan visade det sig att uppgifterna inte alls hamnade i Örebro dit de skulle, utan i Stockholm. Mikael Henningsson på SCB i Örebro beklagar det inträffade: - Längst ner på våra brevpapper har vi det centrala numret till Stockholm. Helst ser vi att skolorna skickar in uppgifterna per post eftersom de innehåller personuppgifter. Nu faxades de i stället och råkade komma fel vilket är beklagligt. ber om ursäkt. Mikael Henningsson säger också att han varit i kontakt med Sophiaskolan under dagen och att han nu har fått de uppgifter som SCB behöver. På Skolverket, som hotar med vitesföreläggandet, ber man också om ursäkt i fall det har blivit ett missförstånd: - Inger Berg har all rätt att vara upprörd om vi har gjort fel, säger Birgitta Andrén på Skolverket. Det är dock lätt att sådant här händer med tanke på att det är uppgifter från 1000-tals skolor som ska in. Förutom Sophiaskolan har 39 andra skolor i landet fått liknande vitesförelägganden. Skolverket tycker att det är en nödvändig åtgärd emedan SCB tidigare år haft väldigt svårt att få in uppgifterna. Mer än hälften av skolorna som inte har lämnat in betygsuppgifter är just friskolor, vilket Skolverket tycker är anmärkningsvärt med tanke på att andelen friskolor över lag inte är särskilt stor i landet.

Martin Runol martin.runol@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons