Annons

Hundar ställde till massaker

När Arne Grahm kom hem på fredagen möttes han av en hemsk syn. Nästan överallt låg det döda eller döende hönor. Två lösa hundar hade tagit sig in i hönsgården och dödat över hundra höns.
Simrishamn • Publicerad 21 september 2011
Arne Grahm har i hela sitt liv ägnat sig åt avel och uppfödning av hönor. Han har också prisbelönats för sina vackra fåglar.
Arne Grahm har i hela sitt liv ägnat sig åt avel och uppfödning av hönor. Han har också prisbelönats för sina vackra fåglar.Foto: Anette Sjöstrand
En makaber och hemsk syn mötte Arne Grahm när han skulle titta till sina höns på fredagen. Två hundar hade dödat över hundra värdefulla rashöns. Flera av de dödade fåglarna hade ett extra stort värde eftersom de är mycket ovanliga i dag.
En makaber och hemsk syn mötte Arne Grahm när han skulle titta till sina höns på fredagen. Två hundar hade dödat över hundra värdefulla rashöns. Flera av de dödade fåglarna hade ett extra stort värde eftersom de är mycket ovanliga i dag.Foto: Anette Sjöstrand

- Flera var svårt sargade säger Arne Grahm. Hundarna hade bitit av ben och vingar på dem. Jag var tvungen att avliva dem.

För Arne Grahm är massakern en stor förlust. De döda hönorna var inte vilka värphöns som helst utan rashöns som betingar ett stort värde ekonomiskt. Några av dem var dessutom mycket ovanliga och rödlistade eftersom det endast finns några få kvar av just den rasen.

Annons

- Jag uppskattar värdet till omkring 40 000-50 000 kronor, säger han. Men egentligen är förlusten av hönorna ovärderlig. Jag hade precis kommit igång igen och avlat fram nya. Det kommer att ta fyra-fem år att komma ifatt.

Hela sitt liv har Arne Grahm fött upp hönor och ägnat sig avel. Han har fått flera pris och utmärkelser och ställt ut rashöns sedan 1956. Han är också verksam som domare vid utställningar inom Svenska rasfjäderfäförbundet.

- Jag fick min första höna när jag var tio år, berättar han. Sedan har det blivit många genom åren.

Sammanlagt fanns det 192 hönor på gården. Av dem har 90 hittats döda och 11 är försvunna, vilket med största sannolikhet betyder att de är döda.

De två hundar rymde från ett fritidshus i trakten. Hur hundarna har tagit sig in i den låsta hönsgården är något av ett mysterium. De har till och med lyckats öppna dörrar som var haspade.

- Jag fick tag på en hund, säger Arne Grahm. Den andre hoppade över ett 1,7 meter högt staket och försvann.

Han behöll sedan hunden tills polis kom till platsen. De kunde sedan spåra ägaren som bor i närheten.

- Hundägaren ringde många gånger och ville komma och hämta hunden, säger Arne Grahm. Men polisen uppmanade mig att hålla kvar den tills patrullen kom.

Arne Grahm är dock luttrad. Hans hönor har angripits av både hundar, rävar och hökar.

Värst är nog hundattackerna, menar han.

Annons

- Hellre räv än hundar, säger Arne Grahm. Det är lättare att stänga ute räven.

Tidigare har hönsgården utsatts för två hundattacker. Vid ett tillfälle dödades 69 hönor och en annan gång 14. Han misstänker att en av de hundar som slog till i fredags har varit med flera gånger.

- Då hade jag inga bevis men nu tog jag hundarna på bar gärning.

Han är själv jägare och har haft hundar. Frågan om han övervägde att ta till hårdare tag och bruka nödvärnsrätt mot hundarna får honom att dra svaret.

- Det ska mycket till för att skjuta en hund. Hundarna har ju egentligen inte gjort något fel utan det är ägaren som gjort fel.

Hundägarna är ångerfulla och beklagar att deras hundar rymde och dödade hönorna.

- Vi är ledsna över det som hänt och kommer att göra rätt för oss, säger en av hundägarna. Nu kommer vi att vidta åtgärder så att de inte kan rymma.

Enligt hundägaren är en av hundarna mycket duktig på att öppna dörrar, även haspade. De kommer nu att få vara i Norrland en tid.

- De triggar varandra och kommer att vara åtskilda i framtiden.

Polisen har beslutat att lägga ner undersökningen.

Annons

- Vi kan inte se något uppsåt från ägarens sida. Då kan det inte styrkas att något brott har begåtts, förklarar kriminalkommissarie Göran Schön. Men ägaren har ett strikt ansvar för hunden och skadeståndsansvar till hönsägaren.

Polisens tillståndenhet kommer att behandla händelsen och eventuellt besluta om åtgärder för hundarna. Ägaren måste kanske koppla hundarna eller inhägna ett område, förse djuren med munkorg. I grova fall kan hunden tas om hand och ytterst avlivas.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons