Annons

Hundrade ettan har börjat på Österlengymnasiet

Nicole Plessen är till synes en helt vanlig gymnasieelev. Men för skolledning är hon speciell. Så speciell att rektorn bjöd personalen på tårta när hon började på Österlengymnasiet i veckan. Hon är nämligen den hundrade eleven i årets kull av ettor.
Simrishamn • Publicerad 19 september 2011
Nicole Plessen är eleven som fick skolledningen att jubla när hon började skolan i måndags. Hon är nämligen den hundrade eleven i årets kull av ettor på Österlengymnasiet.
Nicole Plessen är eleven som fick skolledningen att jubla när hon började skolan i måndags. Hon är nämligen den hundrade eleven i årets kull av ettor på Österlengymnasiet.Foto: albin brönmark

När terminen startade för några veckor sedan började 85 elever i ettan på Österlengymnasiet. Mer än hälften av Korsavadsskolans elever har de senaste åren valt skolor i andra kommuner. Men en del återvänder alltid. Oftast eftersom pendlingen blev för jobbig.

Så var det också för Nicole Plessen. Hon började sin gymnasietid i Kristianstad, men pallade inte med de dagliga resorna.

Annons

– Jag bor i Sankt Olof och fick först cykla sex kilometer till Fågeltofta där jag hoppade på bussen. Det tog en timme på morgonen och lika mycket på kvällen. Nu tar jag mig till skolan på 20 minuter.

Hur känns det då att bli så välkomnad på din nya skola?

– Lite skumt känns det, skrattar Nicole Plessen. Men jag vet att jag gjort rätt.

För rektor Torgny Sonestam är Nicole Plessen en symbol. En symbol för att skolan kan ara på rätt väg.

– Det är fler elever än vanligt som återvänt. Beroende på hur man räknar är det uppåt 20 elever som tillkommit sedan terminsstarten.

I dag har skolan 345 elever och därtill 13 vuxna elever som läser elprogrammet och 9 särskoleelever. Totalt 367 elever alltså.

– Vi ska ha minst mellan 320 och 350 elever för att jag ska vara nöjd. Nu har vi faktiskt fler, säger Torgny Sonestam.

Hans vision är att mer än hälften av Korsavadsskolans nior ska välja Österlengymnasiet. När det var som sämst var det bara 39 procent av niorna som stannade kvar i stan under sina gymnasieår. Årets notering är en bit över 40 procent.

Med god marknadsföring tror Sonestam at han ska nå sitt mål.

– Vi ger stöd och stimmulans åt alla elever. Det är vårt sätt att marknadsföra oss. Man får inte samma hjälp på stora skolor med stora klasser och anonymitet som man får hos oss.

Annons

Målet är att alla elever ska få högskolebehörighet. Och detta vill Sonestam lyckas med utan att ha fått en massa extra resurser utan snarare med mindre resurser.

– Det går med den krismedvetenhet som alla på skolan har. Alla vet att vi måste hjälpas åt för att klara det här.

Hur arbetet lyckas får han svar på den 15 februari då årets nior sökt till gymnasiet.

Taner Caliskan
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons