GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ica-handlaren slutar efter 55 år

Efter 55 år i Ica-branschen känner sig Tommy Persson klar.
I vår lämnar han Brunnshallen som han själv startade för 30 år sedan.
Simrishamn • Publicerad 24 januari 2019 • Uppdaterad 24 januari 2019
Tommy Persson sköter all bokföring för hand.
Tommy Persson sköter all bokföring för hand.
Foto: Emma Lawesson

Sin karriär som Ica-handlare började en ung Tommy Persson i Staffanstorp. Han var inte 15 fyllda när han fick jobb hos en släkting i byns butik.

– Jag började som springpåg, men fick sen ansvaret för djupfrysta varor, minns Tommy Persson.

Åren gick och efter att arbetsgivaren kostat utbildningar på den unge Tommy blev han en dag butikschef.

”Simrishamn. Var tusan ligger Simrishamn?”

1981 fick han ett samtal från Icas huvudkontor som kom att förändra hela familjens liv.

– Frågan gällde om jag ville ha en egen butik.

Tommy Persson sa självklart ja, men blev lite fundersam när han fick veta var den nya butiken skulle ligga.

– Simrishamn. Var tusan ligger Simrishamn? säger Tommy Persson och skrattar.

Han samlade familjen i bilen och körde till Simrishamn för att reka.

– Min fru Eva var med på noterna, men barnen tyckte inte om det. De ville inte lämna sina vänner. Efter en diskussion i familjen blev vi ändå överens om att flytta österut.

Tommy Persson ser fram emot et ledigare liv.
Tommy Persson ser fram emot et ledigare liv.
Foto: Emma Lawesson

Butiksfloran i Simrishamn var på 1980-talet en helt annan än den är i dag. Inne i centrum fanns Domus, liksom Centrumhallen och UBE-Livs. Där Jysk ligger i dag låg Stopp.

– Min butik byggdes där Järn och Fritid ligger i dag och fick namnet Skutan.

Personal värvade han från Egon Tufvessons lilla livsmedelsbutik i korsningen Storgatan/Backgatan.

– Han skulle stänga sin butik och jag tog över hela personalen. Eftersom vi inte kände någon i Simrishamn var det jättebra för oss.

Även Egon Tufvesson själv fick jobb på Skutan.

– Han lärde mig bland annat hur man skulle ta en österlening.

”Jag var glad som en speleman över chansen jag fick.”

Hösten 1988 ville Ica bygga nytt i Simrishamn och erbjudandet att ta ansvar för en ny och större butik gick till Tommy Persson. Den 16 mars 1989 öppnade Brunnshallen.

– Jag var glad som en speleman över chansen jag fick.

I vår fyller butiken 30 år och i samma faggor är Tommy Perssons plan att lämna över verksamheten. Ingen av hans döttrar, som jobbar i butiken, är intresserade av att ta över verksamheten. Han har därför informerat Ica om sitt beslut och inom kort kommer verksamheten att annonseras ut till försäljning internt inom Ica.

– Det är dags. Jag uppnådde pensionsåldern för fyra år sedan, men det som fått mig att fatta beslutet är tekniken. Den har liksom sprungit förbi mig, säger Tommy Persson och erkänner att han ofta får kalla på sin dotter för att få hjälp när datorn strular.

– Nu ska det vara online-handel och allt möjligt. Jag som bokför med papper och penna. Jag är den typ av handlare som har pennan bakom örat och som hellre pratar med kunderna direkt.

Att ryktet säger att en ny livsmedelsbutik ska etablera sig i stan är ingenting som påverkat hans beslut.

– Konkurrens är bra. Det har inte alls med mitt beslut att göra. Tvärt om hade jag varit med till 110 procent om jag varit tio år yngre.

Sysselsättning som pensionär tror han inte att han kommer att lida någon brist på.

– Jag sitter i fler butiksstyrelser och så har vi en lägenhet i Spanien. Framöver tänker jag beställa en enkel flygbiljett och boka hemresan när jag känner för det.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.