Idel beröm över kulturgarantin

Visst är Simrishamn modellen. Särskilt sant är det när det handlar om kultur i skolan där kulturgarantin blivit en nationell förebild.
Simrishamn • Publicerad 10 oktober 2007

I går kom ett i en lång raden av studiebesök med syfte att studera kulturgarantin. Den här gången var det folk från Kävlinge kommun som var gäster. Och fler lär det bli.

När Kulturrådet i samband med budgetpropositionen lade fram rapporten "Samordning och förankring viktigt för kultur i skolan" beskrevs Simrishamnsmodellen som en förebild med anställda pedagoger inom drama, konst, film, litteratur och musik.

Kulturgarantin – som ger alla barn i grundskolan tillgång till kulturupplevelser varje läsår, beskrivs som något som säkerställer att de ordinarie lärarna får kontinuerlig kompetensutveckling. En framgångsfaktor anses vara att kulturenheten ligger under barn- och utbildningsförvaltningen och fungerar som en egen skolenhet vilket underlättar samarbetet med skolornas lärare:

"Kultur blir en del av skolans värld och inte något som kommer utifrån." står det i rapporten.

En annan faktor för framgång beskrivs vara att man inte låter verksamheten vila på enskilda personer och därmed riskera bli beroende av dessa.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.