Annons

Ideon-företag kopplas till Marint centrum

Ideon Innovation har kopplats till Marint centrum i Simrishamn. En avsiktsförklaring är klar och ska undertecknas.
Simrishamn • Publicerad 7 oktober 2010
Ideon Innovation blir ytterligare en aktör i Marint centrum som invigs nästa helg.
Ideon Innovation blir ytterligare en aktör i Marint centrum som invigs nästa helg.Foto: 

Ideon Innovation driver inkubatorverksamhet och ger alltså företag stöd i form av rådgivning, utbildning, affärsutveckling och att bygga strategiska relationer.

Diskussioner mellan Ideon Innovation och Simrishamns kommun har pågått under hela sommaren. En förstudie har nu lett fram till att man kommit överens om ett tätare samarbete.

Annons

– Man kan se det här som en relation som ska utvecklas. Samarbetet ger oss tillgång till deras nätverk, säger Mats Brodén, som jobbar för Marint Centrum. – Ideon jobbar mycket stationerat i Lund. Samarbetet med Simrishamn är ett sätt för dem att testa hur de kan föra ut sin kompetens i en kommun.

Det är första gången Ideon Innovation samarbetar med en kommun på detta vis.

– Det här är ett viktigt samarbete för oss, säger Patrik Andersson, verksamhetschef på Ideon Innovation. – I dag har vi ett virtuellt koncept, men vi vill expandera och då är Simrishamn en del i det. Vem vet hur detta kan utvecklas?

Tanken är att samarbetet ska utvecklas i olika steg. I ett första skede ska man samarbeta i ett konkret fall – Simris Alg. Forskare från Lunds universitet och KTH sysslar med odling av mikroalger som kan användas till biobränsle, Omega 3 eller kanske som komponent i färger.

– Här kan Ideon Innovation hjälpa till att göra produkter kommersiella, säger Mats Brodén.

Han menar att Ideon Innovation också har mycket att vinna på närvaron i Simrishamn.

– Vi ska visa vad vi har här utanför. Östersjön är en genpool med substans för innovationer. Vi kan dela med oss av idéer, fakta och inspiration, säger Mats Brodén.

I ett nästa steg ska den så kallade inkubationsprocessen kunna erbjudas på Marint Centrum för att så småningom vara självgående. Att samarbetet nu kan inledas glädjer kommunens ledning.

– Det här är en kvalitetsstämpel för Marint centrum, säger kommundirektör Staffan Tellman.

Oppositionsråd Karl-Erik Olsson håller med.

– Det här känns jättebra. Det här lyfter Marint Centrum till en annan nivå. Jag är stolt och glad över det arbete som folket i projektet lagt ner.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons