Idrottstävling i projektform

Idrottsplatsen på Korsavadsskolan myllrar av ungar och tävlingsandan är, trots snålblåsten, på topp på onsdagens förmiddag. För Sara Lindell, Petter Håkansson och Erika Gradin är tävlingsdagen också en redovisning av åtta månaders skolarbete.
Simrishamn • Publicerad 19 maj 2011
"Grattis!" Erika Nilsson från Hammenhög tog inte hem segern i höjdhopp för flickor i årskurs fem. Men sämjan bland de tävlande var god.
"Grattis!" Erika Nilsson från Hammenhög tog inte hem segern i höjdhopp för flickor i årskurs fem. Men sämjan bland de tävlande var god.Foto: 
Livet på läktaren fick fart när finalerna i 60 meter började strax efter tolv. I takt med att spänningen stegrades flyttade merparten av publiken raskt ned till gräskanten vid löparbanan.
Livet på läktaren fick fart när finalerna i 60 meter började strax efter tolv. I takt med att spänningen stegrades flyttade merparten av publiken raskt ned till gräskanten vid löparbanan.Foto: 
Josip Banovic från Korsavadsskolan klarade inte sitt personliga rekord på 4,20 meter i längdhopp. I stället ättes hoppet till 3,56 meter. Nerverna som spökade, trodde han själv.
Josip Banovic från Korsavadsskolan klarade inte sitt personliga rekord på 4,20 meter i längdhopp. I stället ättes hoppet till 3,56 meter. Nerverna som spökade, trodde han själv.Foto: 
Tävling eller inte - man kan springa bara för att det är kul. Tjejerna i årskurs fyra på Simrislundsskolan ordnade en egen ministafett för att träna inför kurirstafetten, dagens sista tävlingsgren. "Vi har inga femmor och sexor på skolan. Så det blir vi fyror som får springa i stafetten", konstaterade Azra Tokovic.
Tävling eller inte - man kan springa bara för att det är kul. Tjejerna i årskurs fyra på Simrislundsskolan ordnade en egen ministafett för att träna inför kurirstafetten, dagens sista tävlingsgren. "Vi har inga femmor och sexor på skolan. Så det blir vi fyror som får springa i stafetten", konstaterade Azra Tokovic.Foto: Rickard Nilsson

Arrangemanget är nämligen trions projektarbete på barn- och fritidsprogrammet på Österlengymnasiet.

- Vi ville ordna en aktivitetsdag men visste inte riktigt vad vi skulle göra, berättar Erika Gradin.

- Sen fick vi ett erbjudande från idrottslärarna på Korsavad om att hålla i Lilla DM. Och det passade oss bra. Vi är idrottsintresserade allihop och har varit med i den här tävlingen själva när vi var yngre, säger Sara Lindell.

Redan i september började förberedelserna inför Lilla DM med att göra anmälningsformulär och lista nödvändiga komponenter för att kunna ta emot drygt 200 mellanstadieelever på bästa sätt. Många tips har trion fått från idrottslärarna, som de haft tät kontakt med. På slutspurten har det blivit en hel del arbete med att få allt att klaffa.

- Det har varit mer jobb än vi trodde. Särskilt nu på slutet, med pappersarbete och sena sjukanmälningar, säger Sara Lindell.

Klasskamraterna på barn- och fritidsprogrammet har engagerats som funktionärer och sköter bankrattning, tidtagning och dokumentation. Själva går arrangörstrion runt på idrottsplatsen, hoppar in där det behövs och håller koll på att allt flyter som det ska. Om de är stolta?

- Jo. Ja, vi är nöjda, säger Sara Lindell leende.

Taner Caliskan
Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.