Annons

IIska över beslutet att lämna AV Media

På måndag kan kommunfullmäktige besluta att kommunen ska gå ur kommunalförbundet AV Media som försörjer lärare med undervisningsmaterial. Ett stort antal lärare protesterar mot beslutet och på måndag tänker de säga sitt hjärtas mening till politikerna på väg in till sammanträdet.
Simrishamn • Publicerad 30 mars 2014
Lärare protesterar mot att kommunen planerar lämna AV Media. I förgrunden syns de fackliga ombuden Magnus Lassen Törn, Cecilia Andersson och Anki Lindström.
Lärare protesterar mot att kommunen planerar lämna AV Media. I förgrunden syns de fackliga ombuden Magnus Lassen Törn, Cecilia Andersson och Anki Lindström.Foto: Foto: Emma Lawesson

Flera lärare har tagit kontakt med YA:s redaktion. De är förtvivlade över det beslut som kan fattas på måndag kväll och menar att de inte fått vara med i beslutsprocessen.

– Vi menar inte att vi absolut måste ha AV Media, men man kan inte ta bort någonting som fungerar utan att ersätta det med någonting nytt, säger Magnus Lassen Törn, ombud för Lärarnas Riksförbund.

Annons

Barn- och utbildningsförvaltningen menar att AV Medias tjänster inte längre behövs bland annat eftersom samma material kan hittas gratis på Internet.

– Vi är rädda att det ökar vår arbetsbelastning ännu mer. Vi måste själva leta upp undervisningsmaterial och det vi hittar är inte granskat. Vi visar ganska mycket film för eleverna och vill inte riskera att det poppar upp otillbörlig reklam eller något annat olämpligt mitt i en film, säger Anki Lindström, Lärarförbundet.

Ingen dialog

Lärarfacken har protesterat mot ett utträde, men känner inte att arbetsgivaren lyssnat på dem.

– Det har inte varit någon dialog, konstaterar Magnus Lassen Törn.

Ett utträde ur kommunalförbundet föreslogs i samband med budgetarbetet. Medlemskapet kostar nämligen cirka 450 000 kronor om året. De lärare som kontaktat YA menar att summan är försumbar i relation till skolans budget.

– Vi tycker att kostnaden är en bra investering i elevernas måluppfyllelse. Det finns en risk att det går ut över elevernas chanser att nå sina mål om utbudet av studiematerial blir mindre, säger Anki Lindström.

Och risken är att det inte blir någon besparing alls.

– Om stressen och arbetsbelastningen ökar finns det risk för fler sjukskrivningar och vad sparar vi då? undrar Magnus Lassen Törn.

Inte beredda

Annons

Barn- och utbildningsnämnden har slagit fast att man inte längre är beredd att betala för medlemskapet, men att kommunstyrelsen gärna får ta kostnaden eftersom alla kommunanställda kan utnyttja kommunalförbundets varor och tjänster. Kommunstyrelsens arbetsutskott nappade inte på inviten utan föreslår kommunfullmäktige att begära utträde ur förbundet.

– Vi kommer att stå på torget och prata med politikerna när de går in i fullmäktigesalen. Vi ska göra vad vi kan för att försöka påverka dem, säger Anki Lindström som hoppas att så många kollegor som möjligt sluter upp och visar sitt missnöje.

Taner Caliskan
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons