Indragen hållplats leder till löneavdrag
– Det är dålig stil av Skånetrafiken, säger Tommy Mårtensson, skyddsombud och ordförande i metallklubben på Plastal.
I våras sålde Samhall sina lokaler på Lindhagagatan. Samhall skrev då ett avtal med Plastal om en egen lokal inne på fabriken.
Detta för att Samhalls folk som alla har olika typer av funktionshinder skulle kunna fortsätta som underleverantörer till Plastal.
Bland annat sysslar de med montering av de detaljer som Plastal producerar. Så länge Samhall hade sina lokaler kvar hade Skåne-trafiken en hållplats intill.
Men när Skånetrafiken fick veta att Samhall sålt sina lokaler förutsatte man att verksamheten inte fanns kvar och drog därför in hållplatsen.
Anita Olsson, en av Samhalls anställda, rundar precis hörnan på fabriken och stegar med långa kliv över parkeringplatsen.
– Jag brukar sticka en kvart innan jag egentligen slutar, men för att hinna till stationen måste jag ändå småspringa, säger hon innan hon ilar vidare.
En kvart om dagen blir fem timmar på en månad vilket motsvarar hundralappar för de anställda.
Skulle inte Samhall kunda se mellan fingrarna på det här?
– Som vilken arbetsgivare som helst är det arbetstiden man betalar för, säger Helen Frennemark, regionkommunikatör för Samhall. Det handlar om sju– åtta anställda som åker buss till, och något färre från, jobbet på Plastal.
– Eftersom de är så pass många och de åker varje dag borde de vara viktiga kunder för Skånetrafiken, säger Tommy Mårtensson.
– Jag vet också flera av Plastals anställda som gärna åkt buss och tider-na hade stämt bättre.
På Skånetrafiken beklagar man hur den nya tidtabellen påverkat Samhalls anställda.
– Det är hemskt sorgligt. Men om vi hade visst att Samhalls verksamhet skulle fortsätta i andra lokaler hade vi kanske kunnat lösa tidtabellen på annat sätt, säger Anna Archer, trafikutvecklare på Skånetrafiken.
På morgonen har Skånetrafiken försökt hjälpa Samhalls folk genom att låta Skåneexpressen ta en sväng genom industriområdet och släppa av folk vid Fab-riksgatan trots att det inte finns någon hållplats här.
Men det går inte att göra likadant på eftermiddagen. Eftersom det inte finns någon hållplats kan man inte låta folk stå och vänta där.
– Och eftersom det är i början av turen kan man inte riskera förseningar. Det är en annan sak på morgonen när bussen gör en extra tur precis innan ändhållplatsen, säger Anna Archer. För de berörda på Samhall återstår två alternativ. Att fortsätta gå till stationen eller ta 576:an till Järrestad och där byta till Skåne-expressen.
Finns det chans att det gamla hållplatsen åter tas i bruk?
– Vi har ju det här med oss när vi jobbar med den nya tidtabellen som tas i bruk nästa sommar.
– Vi får verkligen dubbelkolla vad som gäller då, säger Anna Archer.
Emma Lawesson
0414-289 96
emma.lawesson@ystadsallehanda.se