Annons

Inga fasta tjänster bort

Plastals ledning har nu avslutat sina förhandlingar med Metall. Ingen av förbundets tillsvidareanställda medlemmar blir av med jobbet. Med Unionen fortsätter dock förhandlingarna.
Simrishamn • Publicerad 13 september 2011

– Vi har löst varslet genom att avsluta visstidsanställningarna och genom att ta ut inhyrd personal, konstaterar Plastals vd Per-Ewe Wendel.

De senaste månaderna har varit tuffa för Plastal och dess personal. En fjärdedel av företagets produktion var knuten till konkurshotade Saab och det ledde till ett varsel om uppsägning för 50 av företagets anställda.

Annons

Antalet uppsägningar har nu bantats ner i förhållande till varslet.

– I juni var vi som flest anställda, 207 personer. Den siffran ska ner till 176, förklarar Wendel.

Balans

Förhandlingarna med Metall är helt avslutade men fortfarande pågår diskussioner med Unionen. På tjänstemannasidan handlar det om en handfull personer som kommer att tvingas lämna sina jobb, tror Wendel.

Saab är numera borta ur företagets affärsplaner och den övriga produktionen är koncentrerad till Volvo och Scania. Alltför optimistisk inför framtiden vågar dock inte Per-Ewe Wedel vara.

– Det finns ju en oro på finansmarknaden, säger han och menar att det är osäkert vad det i förlängningen kommer att innebära för bilindustrin i sin helhet.

– Därför försöker vi balansera produktionen genom att ta in kunder även utifrån bilindustrin.

Plastals Metall-ordförande, Ulf Hermansson, är lättad över förhandlingsresultatet.

– Jag har ju själv funderat och räknat och trodde nog att vi skulle landa ungefär där vi är nu. Men det är en positiv nyhet. Det känns skönt att uppsägningarna inte berör någon av de tillsvidareanställda, säger han.

Taner Caliskan
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons