Annons

Ingen framgång i miljödomstolen

Simrishamn • Publicerad 3 januari 2005

Det är rimligen storleken på en dörröppning eller en port som avgör vad som kan transporteras in i eller ut ur ett förråd - inte byggnadens takhöjd.

Den slutsatsen drar miljödomstolen i ett mål som rören ålafiskares nybyggda förråd. Fiskaren fick för drygt två år sedan länsstyrelsens tillstånd att riva två utedass och ett förråd och i stället uppföra ett nytt på samma plats, mark som ligger i sanddynorna på stranden, ett område som skyddas i lag på grund av landskapsbilden.

Annons

När huset väl var uppfört visade det sig dock att det inte alls såg ut som vad som angetts i ansökan. I verkligheten hade huset blivit mellan två och tre meter högre än vad som redovisades på förhand. Dessutom hade den en gavel som var försedd med två fönster ut mot havet vilket inte heller hade redovisats när tillståndet söktes.

När detta påtagliga avvikande avslöjades kom fiskaren in med en förklaring. Skälet till den väl tilltagna höjden skulle bero dels på att det förhindrade att förrådet förstördes av sandflytt, dels var det motiverat eftersom man annars inte skulle kunna ta in redskap under vintern med hjälp av traktor och traktorvagn.

Förklaringen godtogs dock inte och miljödomstolen avslår, efter av fiskaren begärd syn på platsen, det överklagande som mannen lämnat över länsstyrelsens beslut.

Vad som gäller nu är alltså att mannen måste rätta verkligheten efter kartan och se till att hitta en lösning som gör att takhöjden blir som den var tänkt från början.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons