GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ingen tavla att göra tavla av tusentals tulpaner

Tusentals tulpaner har gått åt för att göra tulpantavlan som avtäcktes på lördagen under Tulpanens dag.
Simrishamn • Publicerad 14 maj 2007
Monella och massor av andra tulpansorter kan man njuta av i Bergrenska trädgården och Apotekarns trädgård.
Monella och massor av andra tulpansorter kan man njuta av i Bergrenska trädgården och Apotekarns trädgård.Foto: 
Konstnären Werner Rohwedder hade gjort tulpantavlan
Konstnären Werner Rohwedder hade gjort tulpantavlanFoto: 
Tulpaner i alla de färger och former i Apotekarns trädgård.
Tulpaner i alla de färger och former i Apotekarns trädgård.Foto: 
Jag är en Simrishamnstulpan stod det på tulpankörens tröjor. Eleverna från Korsavadsskolan underhöll på Stortorget under invigningen. Bild:Sprisse Nilsson
Jag är en Simrishamnstulpan stod det på tulpankörens tröjor. Eleverna från Korsavadsskolan underhöll på Stortorget under invigningen. Bild:Sprisse NilssonFoto: 

Gärsnäskonstnären Werner Rohwedder ligger bakom tavlan som naturligtvis har ett blomstermotiv.

Traditionen att göra tulpantavlor är gammal på Österlen och började redan under tulpanfestivalerna i Hammenhög på 1950- och 60-talet, berättar Peter Englander.

För att få lökar klippte man av blomman. Vad är naturligare än att göra en tavla av blomprakten. Så långt innan äppeltavlorna började göras komponerade man tulpantavlor på Österlen. Och Simrishamn har verkligen blivit tulpanernas stad. Överallt växer tulpaner.

En och annan är nästan besatt av tulpaner. Beatrice Warren från Sankt Olof, till exempel.

– Jag brukar åka till Amstedam och köpa tulpaner. I år hade vi med oss 700– 800 lökar hem, berättar hon och maken Richard hummar instämmande.

På lördagen var Beatrice Warren på tulpanjakt igen. Säkert kunde hon hitta några sorter som passade i hennes trädgård.

Tulpanfestivalen varar till 3 juni. Festivalen invigdes av barn från Korsavadsskolan som sjöng på Stortorget. Alla hade gröna tröjor med texten: Jag är en Simrishamnstulpan. Efter framträdandet på Stortorget var det dags att avtäcka tavlan inne på Apotekarns trädgård.

Österlens trädgårdssällskap drog sina tulpaner till stacken genom att plantera 2000 perenner inför invigningen av museets trädgård den 23 maj.

Det enda trista med tulpaner är att de blommar över.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@ystadallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.