Ingen uppgörelse inom räckhåll

Det fanns ingen som helst överenskommelse mellan de omtvistade stenarnas ägare och kommunen när de hämtades. Det hävdar ånyo den markägare som krävt att kommunen återlämnar de stenar som i dag utgör utsmyckning på torget i Kivik. Den här gången sker det i ett yttrande, över kommunens yttrande, till Malmö tingsrätt.
Simrishamn • Publicerad 29 juli 2002

"Stenarna hämtades av kommunen på uppdrag av konstnär Helge Lundström som samtalat med min hustru och av henne bestämt förbjudits att röra stenarna. Samtalet resulterade i att Helge Lundström lade på luren och avslutade samtalet på detta oförskämda sätt. Dagen därpå hämtades stenarna" skriver markägaren som bestämt hävdar att allt skett olovligt och utan dennes vetskap. Han hävdar också att allt tal om överenskommelser mellan honom och kommunen är rena efterhandskonstruktioner. Kommunen å sin sida har tidigare framfört till tingsrätten att det fanns ett muntligt avtal som ingåtts efter samtal med markägarens son, som arrenderar mark, dock inte den stenarna låg på. Vid det samtalet ska även markägaren ha funnits på plats. "Kommunen refererar till ej presenterade avtal och talar samtidigt om att de handlat i god tro. Man kan fråga sig om det är lämpligt att kommunala tjänstemän handlar i god tro utan att förvissa sig om det verkliga förhållandet." Markägaren frågar varför stenarna inte återlämnades när de låg på torget, innan de blev inbyggda i Lundströms utsmyckning. "Och varför hotar man med repressalier mot vår son?" Stenarna blev en rättslig fråga när Kronofogdemyndigheten beslöt att uppdra åt kommunen att återställa stenarna till deras "rätta plats" och att medge särskild handräckning. I det läget fann tekniske chefen att det bara återstod en möjlighet, nämligen att överklaga beslutet till tingsrätten. Om inte parterna når någon uppgörelse blir det förhandling. I det läget vill kommunen att tingsrätten kallar sonen, konstnären och den som arrangerade själva hämtningen till vittnesbåset. Markägaren å sin sida vill att hans hustru hörs.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.