Annons

Inget bekämpningsmedel i nya vattenprover

Det finns inget karbendazim i vattentäkterna i Rörum, Vik och vid lasarettet i Simrishamn. Det visar nya vattenanalyser. - Det här är jättebra, säger miljö- och hälsoskyddschef Peter Erlöv.
Simrishamn • Publicerad 31 mars 2003

Spårbara halter av bekämpningsmedel hittades i ett antal dricksvattentäkter under en omfattande kontroll i vintras. Dock låg halterna under de av EU fastställda gränsvärdena. Alla ämnena utom ett hänförs till gamla synder - preparaten är inte längre godkända för användning. Det ämne som fortfarande används är karbendazim som bland annat finns i Topsin, ett svampmedel som används av fruktodlarna. Fruktodlarnas branschorganisation Gröna Näringen beslutade därför att bekosta nya prover i de täkter som ligger mitt i fruktodlingsdistriktet i Vik och Rörum. Kommunen hoppade på och tog nya prover i borran vid lasarettet. När provsvaren kom visar det sig att det inte längre finns några spårbara halter av karbendazim, det vill säga halterna är under 0,01 miljontedels gram per liter vatten. - Fruktodlarna har blivit rentvådda, säger en lättad Kurt Knast, fruktodlare i Rörum. - Vi blev ju uthängda efter den första analysen. Men jag har hela tiden ifrågasatt resultatet. Vi använder karbendazim i så otroligt små mängder att det inte borde kunna nå grundvattnet. - Det här känns jättebra och nu är vårt mål att det inte heller i fortsättningen ska gå att spåra bekämpningsmedel i vattnet. Frågan är då om man verkligen kan lita på den senaste analysen? - Jag tycker att man kan lita på båda analyserna, säger Peter Erlöv. Det fanns rester i vattnet i november och det finns inga nu. Det ska man vara glad för. Halter kan fluktuera mycket. Även om vi skulle ta massor av prover så hade vi kanske kommit närmare sanningen, men inte med säkerhet. Miljö- och hälsoskyddskontoret kommer att vilja se fler prover på dricksvattnet. Men i vilken omfattning och på vems bekostnad återstår för nämnden att ta ställning till. - Nu gäller det för oss att följa utvecklingen nära fruktodlarna och lantbrukarna. Och dessutom informera alla boende inom vattenskyddsområdena om vilka regler som gäller för användning av bekämpningsmedel, säger Peter Erlöv.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons