Annons

Inget skrämmer "Tiger woman"

Mörk kväll. Bakom ryggen hörs snabba steg som kommer allt närmare.
Simrishamn • Publicerad 6 oktober 2010
Lisbeth Bech är ensam kvinna på Österlen med svart bälte i jujutsu och blir bara bättre och bättre på den ädla självförsvarskonsten.
Lisbeth Bech är ensam kvinna på Österlen med svart bälte i jujutsu och blir bara bättre och bättre på den ädla självförsvarskonsten.Foto: 

De flesta blir nervösa, till och med rädda. Inte Lisbeth Bech. Hon funderar i stället på hur den möjlige angriparen ska övermannas.

I jujutsukretsar är sensei Lisbeth Bech känd som "tiger woman".

Annons

Hon är enda kvinnan på Österlen med svart bälte.

I september kunde hon lägga till ett sträck på bältet, när hon uppnådde graden 4 Dan, sex sträck från maximalgraden 10 Dan men bara två från en mästartitel.

Lisbeth Bech började med jujutsu för elva år sedan.

Barnen höll på och tränaren Egon Håkansson, i dag titulerad kyoshi med sina hela 8 Dan, tjatade på henne att också testa.

– Jag tyckte att jag var för gammal, men tänkte att jag åtminstone kunde ta gult bälte som en kul grej. Jag blev helt biten. Det är en jätterolig sport och man träffar massor av folk.

Barnen har för länge sedan slutat, men mamma Lisbeth tränar tre gånger i veckan på Simrishamns Budoklubb och åker på läger och sammankomster runt om i Sverige och Europa.

Även i vardagen har Lisbeth Bech nytta av sina kunskaper.

– Jujutsu handlar ju om självförsvar. Jag har fått ett helt annat tänk och vet hur jag ska agera om någon ger sig på mig. Jag har ett bättre självförtroende och är aldrig rädd. Jag har blivit tuffare.

Hon undervisar också i hur man ska agera i samband med hot och våld.

Hon rekommenderar varmt jujutsu till kvinnor i alla åldrar. Med ganska enkla medel kan man ta sig ur hotfulla situationer.

– Jag kan inte förstå att man inte går och lär sig självförsvar. Om man blir angripen är det bättre att tänka "Vad kan jag göra?" än att bara bli rädd.

Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons