Isolerad avdelning öppen igen

Imorgon, onsdag, öppnar Simrishamns sjukhus medicinska vårdavdelning igen, efter att ha varit stängd och isolerad en vecka. Fall av den ytterst smittosamma så kallade vinterkräksjukan på avdelningen har gjort att inga nya patienter kunnat tas emot förrän smittan rasat ut.
Simrishamn • Publicerad 10 december 2002

Avdelningschef Lena Larsson säger att det inte påverkat vårdkvaliteten. - De som vi inte kunnat ta hand om här har fått plats på andra avdelningar, vi har inte avvisat någon, förklarar hon. Hygiensjuksköterska Solveig Andersson berättar att virussmittan slog till första gången den 20 november, då sju personer - både patienter och personal - på avdelningen insjuknade. Dagen därpå var 13 sjuka och den 22 november var över 20 personer drabbade. - Viruset är aggressivt och luftburet, säger Solveig Andersson. Det innebär att det är synnerligen svårt att förhindra en sådan här spridning även om vi vet att det är just kräksjukan det är frågan om. Hon berättar att viruset fastnar på dammpartiklar som far omkring i luften. Ett sätt att minska virusmängden och smittorisken är därför helt enkelt att vädra. Även om viruset är aggressivt skiljer sig förloppet åt. Sjukdomen innebär kräkningar och diarré för alla drabbade, men för vissa går symtomen över efter sex timmar. Andra kan vara sjuka så länge som 72 timmar. - Gamla såväl som unga insjuknar, säger Lena Larsson. För en i övrigt frisk 20-åring är sjukdomen ingen match. En äldre person kan däremot bli ordentligt medtagen och få behov av sjukhusvård. Även om medicinska vårdavdelningen öppnar igen vill varken Lena Larsson eller Solveig Andersson säga att sjukdomsutbrottet i Simrishamns kommun är över. - Efter de många fallen i november höll vi stängt, men öppnade igen. Men så fick vi in en sjuk person i förra veckan och tvingades stänga. Nu öppnar vi återigen, men det är inte omöjligt att nya sjukdomsfall dyker upp och än en gång tvingar oss att stänga för nya patienter. Erfarenheten visar att sådana här utbrott kan hålla i sig i flera veckor.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.