Annons

Ja till ny järnväg Konstskola får nej

Simrishamn • Publicerad 15 januari 2005

Det är viktigt att bygga ut Simrishamnsbanan för att knyta samman östra och västra Skåne.

Det anser styrelsen för Region Skåne efter ett besök i Simrishamn.

Annons

Vid besöket tog kommunledningen upp några önskemål som gällde Simrishamnsbanan, väg 11, Ravlunda skjutfält samt Österlens museum och Österlenskolan, som bedriver konstnärlig utbildning.

Regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren och regiondirektör Mats Welff försäkrar att Region Skåne eftersträvar att vidta åtgärder med anledning av kommunens önskemål.

Styrelsen konstaterar att en utbyggnad av Simrishamnsbanan har aktualiserats i den nya infrastrukturplanerna för perioden 2004-2015.

Banan kan öka tillgängligheten och därmed vidga arbetsmarknaden samt skapa miljövänliga resalternativ.

Restider på en timme eller mindre mellan östra Skåne och Malmö-Lundområdet skulle vara en stor förbättring för både Simrishamnsområdet och Skåne, anser regionstyrelsen.

Denna betalar en del av första etappen, Malmö - Dalby. Väg 11 är en av de åtta regionala vägar som regionfullmäktige vill prioritera.

En mindre ombyggnad planeras mellan Tomelilla och Smedstorp, liksom en utbyggnad mellan Sjöbo och Veberöd. Väster om Veberöd ska också trafiksäkerheten förbättras med bland annat mitträcken. Kommunen ska göra en fördjupad översiktsplan för det område som påverkas av buller från Ravlunda skjutfält.

Region Skånes avsikt är "att följa det fortsatta arbetet". Beträffande fortsatt hjälp till Österlens museum, så nämner regionstyrelsen att bidraget höjdes 2002, från 30 000 till 100 000 kronor. I fjor fick museet 105 000 kronor i verksamhetsbidrag.

Den första höjningen motiverades med att man lättare skulle kunna ta hand om museets textilsamlingar, "som bedöms vara av vikt för hela Skåne."

Efter hembygdsföreningens konkurs beslöt Region Skånes kulturnämnd att bidrag skulle utgå "under förutsättning att verksamhet bedrivs i linje med museets äskande."

Annons

Däremot får Österlenskolan i Simrishamn inget bidrag till löpande verksamhet. Det beslöt regionala utvecklingsnämnden redan i mars förra året.

Pontus Persson

0414-289 95

pontus.persson@allehandasyd.se

SIMRISHAMN
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons