Järrestad utan vatten på fredagen

Det var när lerblandat vatten sipprade upp genom jorden och rann över gatan som vattenläckan mitt i Järrestad upptäcktes på fredagsmorgonen. Byborna fick klara sig utan vatten hela dagen medan läckan lagades.
Simrishamn • Publicerad 27 januari 2012
När vattnet började sippra upp upptäcktes läckan som vatten sannolikt flödat genom en längre tid. En stor krater fick grävas upp mitt i Jarlavägen när ledningen skulle lagas.
När vattnet började sippra upp upptäcktes läckan som vatten sannolikt flödat genom en längre tid. En stor krater fick grävas upp mitt i Jarlavägen när ledningen skulle lagas.Foto: 

Läckan i Järrestad är den senaste i en lång rad av mindre läckor. Visserligen är det kommunala vattenledningsnätet åldersstiget, men det kan inte bara vara därför som det sprungit läck här och där den senaste tiden, tror VA-produktionschef Jan Paradis.

-Det fryser visserligen, men jag tror inte det är det som påverkar. Det är snarare att det står så mycket vatten i marken. Det kränger liksom i ledningarna.

Läckan i Järrestad har sannolikt låtit vattnet flöda en längre tid.

- Det har till och med runnit in i källaren i ett hus intill. Det är inte alls bra, säger Jan Paradis.

Men läckan anmäldes dock inte förrän det rann vatten över vägen. Läckan lokaliserades ganska snabbt. En ledning från huvudledningen och in till ett hus längs Jarlavägen var mitt av.

Att laga hålet i den vattensjuka och sandiga marken var besvärligt. I takt med att hålet grävdes djupare och vatten pumpades bort rasade sidorna på hålet. Innan ledningen var lagad var det en stor krater över hela vägen.

Bybor som behövde vatten under fredagen fick hämta i en tank som kommunen placerat vid kyrkan i byn.

Ann-Louise Olander
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.